define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Pagi Hari di Durham https://pagihari.solarstreak.com Summer time! Tue, 07 Jan 2014 16:23:45 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=3.9.34 Goodbye PHD https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/goodbye-phd/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/goodbye-phd/#comments Tue, 21 Aug 2012 22:29:39 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4436

Sehari (atau dua) selepas aku sampai di Durham, Mahadi pun datang melawat dari Dundee. Dan gambar di atas antara gambar awal-awal kitorang di UK sejak aku start pengajian aku di Durham. That was more than 4 years ago, where you can see how young we looked back then, and even younger looking skin now. Oops.

And since then, I developed weird sense of humour that may pleasure some readers, and may let others think ~ ‘Is he really like this?’

Now, Durham is no more. Well, at least I don’t HAVE TO return to the place where memories were made. I may want to, but obviously this won’t be pagi hari di Durham anymore.

So, I say goodbye to this blog and welcome a new chapter of life.

Do follow me on my new blog, which at the time I’m writing, is still under major revamp and beautification is on the way [Odd enough, the word beautification sounds bit girlish (?) but in my area of research, it had been defined in our context, lol. For instance, see Zhou et al. - Constraint-based beautification and dimensioning of 3D polyhedral models reconstructed from 2D sketches ]

So bookmark:-

 http://amri.solarstreak.com

And let’s explore a probably same old attitude of me in our beloved land of Malaysia.

Cheers!

With that, Pagi Hari di Durham. Goodbye~~

]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/goodbye-phd/feed/ 9
I’m back! https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/im-back/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/im-back/#comments Thu, 16 Aug 2012 20:22:28 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4433 Back home in Malaysia.

Alhamdulillah for the safe trip I had.

Anyway…

Selamat Hari Raya everyone. I’ll see you guys in a new blog :)

]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/im-back/feed/ 0
Minggu lepas https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/minggu-lepas/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/minggu-lepas/#comments Sat, 11 Aug 2012 17:19:10 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4429 Baru dapat list untuk pembetulan tesis beberapa hari yang lepas. Alhamdulillah, ada dalam 11 ja pembetulan yang kena dibuat. Termasuk dalam list:-

  • Unclear concept presentation
  • Confusing presentation
  • Unclear presentation
  • Equation mistake
  • Spelling mistakes

Lega banyak tu sebab patut boleh disiapkan dalam satu hari, I think. So cadang nak buat esok, pastu tunjuk kat supervisor hari Isnin ni. Rabu flight balik!!

Minggu lepas, sempat gi jalan area Olimpik. Tak masuk pun tengok apa-apa acara sebab tak beli tiket. So just joining the crowd jer lah.

Gambar dekat depan Tower Bridge yang diorang boh simbol Olimpik.

Pastu aku dengan impromptunya beli tiket Megabus ke Brussels. So sempatlah jejak kaki ke Belgium buat kali pertama.

 

Melompat depan Atomium.

Mini Europe yang penuh dengan model bangunan-bangunan dari serata Eropah.

 

Semalam, sebelum gerak balik ke Durham, sempat lepak sekejap, joining the crowd dekat Hyde Park.

That’s it!

]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/minggu-lepas/feed/ 1
A prayer https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/a-prayer/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/a-prayer/#comments Wed, 01 Aug 2012 01:30:36 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4418 It does feel like it’s such a long day of fasting, because well.. it was. It was about 19 hours here. And I thought, but this raya would be fun, coz I’m gonna be in Malaysia. And, I don’t have to worry if raya will distract me from my studies coz, hey, I finished my studies! Might just have to worry bout my lecture which I have to give this coming term but well, I’ll just dress up nicely and hopefully the students will like me. That’s a good way of thinking, aite?

And I was thinking, oh, I need to get some souvenir for my family, maybe? The good thing is, my family rarely ask for any. And that’s an honest truth. Other than my nephews but even them, they don’t ask much. Bebudak Labu did asked me to get them some souvenirs, but as it’s gonna be quite expensive to get for them all (as I’m totally gonna use that money to buy stuff for myself, which is sadly selfish, I know), I said to them something along this lines,

‘can’t afford to buy you guys stuff, I’ll bring back some attention and love’ and hope I’ll stand by that words.

Which later made me thinking. I was telling mom and dad bout buying them some air-conditioner or getting this and that for the house, once I got more money, assuming I passed my viva, which I did. Mom and dad obviously didn’t want me to spend much on them but I hope I do.

And it made me thinking too, that what I said to those bebudak Labu is what I should be doing to my parents.

It may be true that I realize that love, attention and care are what a son should give to his parents, but it is easily shadowed by a shortcut of buying them stuff as a sign of love.

Here I am, reminding myself and also praying that I would not be forgetting, that money won’t buy love, and to be by my parents as much as I could. It’s easily said than done. And albeit generally being a selfish person, I pray to You in this blessed month of Ramadhan, that I’ll be a good son to my mom and dad. I know it’s going to be a constant challenge, and may You grant me the strength to make it through. Amin.

]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/08/a-prayer/feed/ 4
Viva itu hari https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/viva-itu-hari/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/viva-itu-hari/#comments Mon, 30 Jul 2012 14:13:44 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4412 Dua tiga hari ni dihabiskan dengan melengu. Tak suka juga nak jadikan bulan puasa ni sebagai alasan, tapi waktu puasa yang panjang, tambah lagi dengan aku yang soh seh soh seh selsema yang dah lega sikit tapi batuk yang tak lega-lega menyebabkan bila tido lepas sahur, asyik batuk, dan tak dapat tido dengan baik = cranky;

jadi mood sangatlah tidak baik.

Timbang berat semalam pulak, dah jadi 57kg. Maksudnya dah kurang 2-3 kilo sejak mula puasa hari tu.

Sigh.

Ingatkan nak jumpa supervisor hari ni untuk amik list correction, tapi dia tak reply email, maksudnya dia takde kat Durham kot.

Nak juga turun ke London kejap untuk berjumpa rerakan taulan sesambil tengok suasana Olimpik. Tersangkut juga tengok dua tiga acara sebab Hasnol dok follow kat rumah.

Sedikit mengimbau hari Jumaat hari tu.

Aku punya viva adalah dalam sejam setengah which is considered alright sebab sesetengah orang boleh cecah 3 jam.

Seriously, soalan dia susah.

Bukanlah susah yang nak attack aku, tapi very technical, very detail dan kadang-kadang juga tricky.

Aku pun kadang-kadang ada tendency tetiba mumbling bebenda tak berkaitan sebab nak circulate idea. Tapi kalau aku tersedar jadi macam tu, aku akan stop. Dan mulalah aku ‘well… it’s actually like this’.

Bagi aku, pengalaman berdebat dulu banyak membantu untuk belajar circulate idea dan jawab dengan yakin.

Yang sedikit perasan best sebab bila masuk dan nak mula viva tu, pemeriksa external aku yang dari Cardiff tu tanya, ‘are you local?’ maksudnya, orang British kah.

Haroslah terbangga sekejap. Mesti facial aku yang dishaved tapi meninggalkan goatee itu membuatkan dia fikir aku nih Indian ataupun Pakistan British. Keke. Ala.. sebabnya banyak South Asian kat sini buat style macam tu.

Lepas habis viva, aku keluar dari bilik tu, dan masuk balik, dan dia dan pemeriksa dalaman ucap tahniah.

Pastu.. time lunch.

Aku bagitaulah yang aku puasa, tapi aku duduklah sekali sebab saja nak hormat. Tapi okay ja pon sebab diorang makan sandwich. Lainlah kalau dia jamu nasi beriyani ka time tu, haruslah aku terliur.

Sempat juga bergosip (boleh?). External aku tu dari Cardiff so dia ada terlibatlah dalam dasar buka cawangan universiti kat luar negara termasuk Malaysia. Terus dia bawa keluar cerita fasal kolej kat Malaysia yang ada kaitan dengan University of Wales, yang bersangkutan dengan a Malaysian popstar yang dulu pernah hangat sekejap tu. Oh, btw, Cardiff tu kat Wales.

Anyway… skip bout that.

Habis viva, gi solat Jumaat, pastu balik rumah. On the way nak balik, pening gila dan aku tak sabar nak hit the hay.

Tapi sempat lagi paksa Hasnol tangkap gambar post-viva seperti berikut.

Kena la ada gambar sebab kebarangkalian besar takleh datang time convo nanti. So ada lah gambar sebagai kenangan.

Comel kan berbraces begitu? (Orang UK panggil braces, American term: suspender)

 

]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/viva-itu-hari/feed/ 3
Just call me Amri https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/just-call-me-amri/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/just-call-me-amri/#comments Sat, 28 Jul 2012 03:51:02 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4406 Meskipun dengan rezeki dan kurnia Illahi, sudah memperoleh gelaran Dr, tapi masih lagi bercadang untuk meneruskan penulisan yang penuh santai dan kadangkala gedik, demi menunjukkan keremajaan meskipun usia menjangkau dua puluh dua tahun beberapa bulan lagi.

Eh, dua puluh dua tahun eh? Itu contoh gedik pertama.

Untuk gedik kedua, terus buka basoh kereta dan menyanyikan lagu berikut:-

“Hey I just met you,
and this is crazy,
I am a doctor,
but call me Amri..”

Sentap kan?

Confuse diri sendiri kerana sepatutnya entri ini berbunyi humble tapi jadi ala-ala keji pulak.

Anyhow… beginilah.

Seperti yang pernah aku tulis beberapa zaman dahulu, dalam entri bertajuk Pangkat itu, aku, kalau boleh nak buat macam orang-orang sini. Takde panggilan-panggilan Dr ni. So, jom! Bersama-sama dalam misi aku supaya kalau korang berjumpa aku, sama ada di kuliah mahupun di kedai mamak, panggil saja Amri?

Macam dulu-dulu. Macam zaman kita muda-muda dulu.

So yang panggil Lutfi, boleh terus panggil Lutfi. Yang panggil Amri, boleh terus panggil Amri. Yang panggil Abang Am, boleh terus panggil Abang Am. Yang tak pernah panggil Abang Am, tapi muda sikit, boleh saja panggil Bro Amri. Okeh?

Deal?

Haa.. macam tu lah.

Love you all. Muaah.

[Oops, tergedik lebih pulak. Salahkan Carly Rae Jepsen]

 

]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/just-call-me-amri/feed/ 10
Pagi Hari di Durham berakhir hari ini https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/pagi-hari-di-durham-berakhir-hari-ini/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/pagi-hari-di-durham-berakhir-hari-ini/#comments Fri, 27 Jul 2012 14:34:15 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4403  

Aku sedang berbaring di atas katil. Penat dan pening sedikit. Lagi enam jam mahu berbuka.

Teringat pada tika itu, waktu tengah hari. Abang aku turut di ruang tamu tengah. Dia mahu tolong register kan nama blog baru di solarstreak.com
Jadi aku mula mencari nama. Kerna yang sebelum itu aku ubah jadi Si Tenggang’s Homecoming dan yang sebelum itu pula ialah Jurnal dari Pinggir London, tika aku buat Master di Brunel.
Dan akhirnya aku pilih nama ini. Nama blog ini yang kamu masuk tiap berapa hari sekali, atau entah berapa kali sehari.
Pagi Hari di Durham
Dan pagi tadi, di Durham, atas kurnia Illahi, viva telah aku jalani dan Alhamdulillah, lulus.
Maka.. begitulah. Secara tak rasminya, pengajian PhD aku pun telah berakhir di sini.
Pagi Hari di Durham?
Ya, aku namakan blog ini nama itu kerna Pagi Hari Durham itu, initialnya ialah PHD ;)
]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/pagi-hari-di-durham-berakhir-hari-ini/feed/ 4
Tengah hari https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/tengah-hari/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/tengah-hari/#comments Thu, 26 Jul 2012 12:13:19 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4400 Pukul 1.

Sedikit tak bertuah sebab selsema pulak. Hasnol pun berjangkit sekali.

2 malam lepas ada rasa sedikit suam.

Yang mujurnya ialah suhu kat sini sedap sekali. Ala-ala seperti waktu hujan di Malaysia sahaja. Itu tuah aku sampai pada tika ini. Sebabnya, kawan aku beritahu yang stesen Metro di Newcastle banjir entah berapa minggu dahulu. Hujan lebat sangat.

Kira baik sudahlah sebab tidak perlu buka heater dalam rumah, juga tidak perlu pakai baju sejuk dalam rumah. Jadi demam hari itu, atau selsema hari ini, taklah rasa teruk sangat. Masih dapat aku baca tesis yang akan disoal esok hari.

Semalam aku keluar Newcastle. Sebab badan rasa tidak larat sangat, aku pilih untuk keluar. Ajak Mardhiyah, bekas budak Nothumbria Uni untuk teman aku pergi cari baju kemeja dan seluar. Niatnya untuk dipakai esok.

Tanya supervisor aku tempoh hari, pakai apa untuk viva esok, dia kata tidak kisah. Memang dia kata student international selalu pakai suit. Tapi kalau aku pakai macam yang aku pakai tatkala jumpa dengan dia, iaitu jeans dan juga t-shirt hijau gelap ada corak smilies, pun boleh juga. Katanya.

Aku beritahu aku mahu pakai suit lah.

Tapi semalam aku pergi Eldon Square, jumpa baju biru yang boleh tahan juga cantiknya, tambah pula sales, aku beli, juga dengan suspender atau braces (sila google) sebab reganya murah. So, maybe esok tak pakai suit untuk keselesaan, just baju kemeja, tie, dan suspender. Itu sebab saja nak try walaupun orang kat UK ni bukannya pakai pun kecuali time-time formal dinner.

Okeh, nak sambung baca tesis.

]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/tengah-hari/feed/ 1
Bank card https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/bank-card/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/bank-card/#comments Wed, 25 Jul 2012 11:34:06 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4397 Batuk pulak sedikit. Melalui bulan Ramadhan di UK dengan penuh kesabaran. Lepas subuh, tido, dan jaga dalam pukul 11 lebih. Still… ada lagi 10 jam sebelum berbuka.

Ni kalau dah lama sikit, okay ni, InsyaAllah.

Sekadar perkongsian ilmu (tetiba ayat pun baik kan bebulan puasa nih?),

kalau korang datang UK dan tak punya kredit card atau debit card visa bagai, boleh ja guna bank card biasa untuk amik duit kat sini.

So far:-

HSBC – memang boleh guna. Dia akan convert rate dan bolehlah diambil kat sini. Ada caj RM5 setiap kali transaction. Tu, dululah. Sekarang aku tak sure.

CIMB – kena activate dulu Overseas transaction. Yang ni boleh dibuat di kaunter, ataupun masuk ja CIMBClicks.

Begitulah.

Keburukannya, orang cakap rate bank ni mahal sikit, so rugilah sedikit. Tapi kalau takut-takut nak bawak cash banyak-banyak, bolehlah rely on this service.

Lagipun, yang macam ini senang kalau esok-esok, mak bapak nak masukkan duit bila diorang kat Malaysia. Terus ja diorang masukkan dalam akaun bank tempatan, pastu boleh amik kat sini. Kalau nak suruh diorang transfer masuk ke dalam akaun bank UK, lagi mahal dia punya caj.

Nota: Aku tak tau bank lain boleh ke tak sebab tak pernah try.

 

]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/bank-card/feed/ 3
Sampai https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/sampai-3/ https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/sampai-3/#comments Mon, 23 Jul 2012 13:04:55 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=4393 Dah sampai di Durham dalam pukul 10 tadi. Hasnol datang menjemput di train station. Cuaca panas. Hasnol kata sejak kebelakangan ni selalu hujan. Kiranya panas saja datang untuk menyambut aku balik.

 

Pukul 2 dah sekarang ni. Jap lagi pukul 3 ada meeting dengan supervisor. Countdown!

3 hari lagi sebelum viva.

 

P.S: 2-3 posts lepas hilang, tu sebab komen pun hilang. Bukan saja-saja delete

]]>
https://pagihari.solarstreak.com/2012/07/sampai-3/feed/ 1