define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Lari - Pagi Hari di Durham

Lari

Bersemangat!

Bangun tadi dan paksa diri writing dan dapat juga sedikit, which is nice. Lepas tu aku pun keluar mencari donut coklat Tesco yang sedap berkrim, sebelum ke gym. Sempat singgah rumah Hasnol (Bruneian).

Bercadang dengan dia untuk join larian 10k di Leeds bulan enam nanti. Well, pernah dahulu berniat, tapi tak ada motivasi untuk buat sebab takde geng. Plus, kawan aku nasihat, kalau nak tambah berat badan, tak yah buat cardio, kena main weights. So dah berapa lama aku tak berlari atas treadmills. Tadi baru cuba balik lari, which is alright. Hari ni sebab permulaan aku lari 2k. Ambil masa dalam 15 minit. Nak kena improve ni. Sebab aku tanya Hasnol dia kata dia lari 10k tahun lepas, dalam sejam lebih sikit ja.Kawan aku kat London, dia lari 10k dalam 56 minit. Tanak la ketinggalan sangat.

But hey, I’m kinda excited about this aim of running for a 10k. First, sebab selalu tengok Biggest Loser dan sejak seasons kebelakangan ni, diorang suruh contestants lari full marathon. Which sounds crazy but kinda inspires me to try. Come on, these people are from unhealthy state and they can do it ~ I should be able to do it too (feels like I’m having Nawal’s spirit at the mo, hehe).

So, yeah. Second, because I hate running when I was in school. Aku akan siap-siap duk kat baris depan supaya aku mendahului sebab aku tahu aku akan kena tinggal kat belakang. Lepas tu mulalah senak bahagian buah pinggang sebab jarang-jarang lari.

I won’t lie, I do feel like I’m just growing up physically and being able to do things I never did before ~ backpacking alone, enjoying the gym and now ~ probably running for a 10k. Yippee.

You know what, my mom once told me ~ she was a bit impressed that I am able to sort out myself now ~ less dependent, and she pointed out that I could drive~ as I used to be this ‘beleh’ kid. I was laughing. I even thought of that as well, so I never took it as an insult. Oh, btw beleh is the Kedah word for… er… weak. Rupanya ada beleh dalam Kamus Dewan, tapi Kelantan saja pulak maksudnya. Kena tambah Kedah punya nih.

beleh
(béléh) Kd lemah, tidak bermaya
Hat tu pun takleh nak buat, ~ ngat aih hang ni

So yeah.

Kena bersemangat untuk study dan berlari! Should be fun!


4 Responses to “Lari”

  1. WaReMoN says:

    Ah, aku masih x mampu berlari jauh :(

  2. lari boleh tambah berat ke? ingatkan boleh kurang berat. aisehmenn..

    tapi, berenang lah kalau nak tambah berat (-_-’)

    Macam menambah kepadatan pada tubuh badan. erk.sorry tak tahu apa ayat paling sesuai, (betul ke menambah kepadatan nih..huhu..)

  3. Amri says:

    Sophie, tak; lari = cardio = untuk kurangkan berat. Weights = angkat berat, dumbbells = tu untuk tambah berat :)

    Tak reti berenang – so not an option, padahal gym sini ada kolam renang.. sigh

  4. WaReMoN says:

    Dah lama x berenang, tp malas nak bgn awal pagi ke kolam :(

Leave a Reply

See also: