define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Comments on: Makanan https://pagihari.solarstreak.com/2009/08/makanan/ Summer time! Tue, 04 Jan 2022 19:11:15 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=3.9.35 By: zeah https://pagihari.solarstreak.com/2009/08/makanan/comment-page-1/#comment-7624 Thu, 06 Aug 2009 14:25:09 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=1137#comment-7624 wah allen secret admirer, terasa plak nak makan ayam panggang kau!! Now im craving for it.. Sigh… Hehehe.

]]>
By: Allan's secret admirer https://pagihari.solarstreak.com/2009/08/makanan/comment-page-1/#comment-7620 Thu, 06 Aug 2009 12:44:59 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=1137#comment-7620 Another tips, kalau nak bakar ayam nak make sure masak dalam, guna foil utk balut ayam dalam 20-30 min (depends on berapa ketul ayam dan berapa besar potongan… ni selalunya utk masak bagi 6-8 orang makan la)…. then bila dah masak n nampak la daging dah moist, buka foil tu n tukar mode grill nak kasi ayam garing kat luar… that’s what I do la kalau masak ayam… jadinya ayam lembut kat dalam, then kering kat luar… kalau mode grill dari mula sampai masak, nanti daging keras dan luar pun keras… tu yg tak best tu kan.. sedap kalau daging lembut kat dalam n then at the same time, perapan tu terserap dalam daging… perghh… tu yg best tu…. memang leceh la nak buat… what I do is kalau masa tgh dalam foil tu around 15-20 min pun ok – kalau ayam yg dah siap potong2 takat 2-3 ketul … just another 5-10 min untuk grill…

]]>
By: Achik https://pagihari.solarstreak.com/2009/08/makanan/comment-page-1/#comment-7607 Wed, 05 Aug 2009 00:46:17 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=1137#comment-7607 “ambil jer apa bahan yg kita nak masak, campur, bancuh, proses..masak….rasa? tak der masalah..nak manis boh gula, nak masin boh garam, nak pedas boh cili… ”
saya setuju dgn penyataan nie
memasak kena dr hati

]]>
By: SeMiN https://pagihari.solarstreak.com/2009/08/makanan/comment-page-1/#comment-7606 Tue, 04 Aug 2009 23:28:17 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=1137#comment-7606 I – Memasak mmg senang sebenarnya… ambil jer apa bahan yg kita nak masak, campur, bancuh, proses..masak….rasa? tak der masalah..nak manis boh gula, nak masin boh garam, nak pedas boh cili… nak hangusss.. biarkan lama2 dlm oven atau atas dapur hahaha! itulah falsafah… mencipta rasa2 baru dari rasa2 yg asas… dr mender mentah kpd mender yg siap dimasak.

II – Haahhhh betull…duduk kat sini… buatkan kita lebih menghargai makanan kita sendiri yg satu waktu dulu mmg kita ‘tak heran’ sgt pun. Sedap ke tak dilidah perkara ke 2.. yg penting… perut yg keroncong perlu ditukar kpd alunan irama yg lebih merdu… hehehe!

]]>
By: Nursyeff@rni https://pagihari.solarstreak.com/2009/08/makanan/comment-page-1/#comment-7605 Tue, 04 Aug 2009 18:20:11 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=1137#comment-7605 Nak kibar bendera brunei juga di sini =D hehehe.. (bukannye nak komen pasal post entry kan aku nih! hahaha)

]]>
By: MAHADI https://pagihari.solarstreak.com/2009/08/makanan/comment-page-1/#comment-7601 Tue, 04 Aug 2009 10:09:14 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=1137#comment-7601 Kak Dijah- kekeke…. tu style sendiri. Boleh tahan ye akak berbahasa.

]]>
By: alien mulut besar https://pagihari.solarstreak.com/2009/08/makanan/comment-page-1/#comment-7600 Tue, 04 Aug 2009 09:29:41 +0000 http://pagihari.solarstreak.com/?p=1137#comment-7600 Ah, bagai ada aura memanggil masuk ke dalam blog ini. Rupanya seruan entry baru berkonsep makanan *amacam mahadi, pandai dak akak berbahasa? kehkehkeh*

1. Memang susah la kalau orang nak analogikan sesuatu seperti memasak atau analogi memasak seperti sesuatu. Hari tu encik bos cakap, mengendalikan experimen ni sama memasak atau buat kek. Haiyoh, elok2 orang rasa menjiwai research, terus rasa pening sebab tatau nak relate kan pengendalian research dengan memasak. Apakah persamaannya? kekeke

2. Sangat bersetuju dengan seruan kepada rakyat jelata supaya menghargai apa yang kita ada. Kat sini, dirasakan udang goreng masak dengan sawi tumis sangat sedap. Sangat. Sangat. Even ayam goreng pon terasa mcm ayam keemasan segar yang digoreng dengan rempah asli dari ladang. Setiap gigitan makanan halal yang masuk ke dalam mulut akan mencair perlahan2 dan perasaan kenikmatan itu terserap ke seluruh anggota, menuju ke perut. Over dak? kehkehkeh. Lebih menghargai makanan. Lebih menghargai kehidupan. Lebih menghargai tanah air tercinta. *kibar bendera Malaysia*

]]>