define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Euro backpack: No 1 – Pink in Praha - Pagi Hari di Durham

Euro backpack: No 1 – Pink in Praha

Salam orang kelana,

Sekarang ini aku sedang dari dalam common room Youth Hostel di bumi Czech (ini starting ala-ala smart sebab nak dapatkan mood plus Mahadi kat sebelah, keke). Alhamdulillah, kami dah berjaya merentas beberapa negara dalam tempoh 3 hari kami berada di sini.

Highlight perjalanan setakat ini

Hari 1 – Jumaat

- sampai di Paris
- mencari backpackers place dengan tidak jayanya
- pergi tengok Eiffel Tower di waktu malam. Sudah lapar dan letih dan masih tiada tempat berteduh. Waktu tu sebenarnya kitorang dah tak kisah kalau takde pun. Plus, kat Paris agak suam, jadi taklah risau sangat kalau terpaksa tidur di luar.
- tapi, so-called berjaya jumpa backpackers hostel nak dekat pukul 12 tengah malam. Tidurlah dengan nyenyaknya dalam tak dinner sebab kitorang all over the place but wrong choice.

Hari 2 – Sabtu

- patutnya ke Koln, tapi memandangkan Koln (Germany) itu kat atas sikit, so kitorang stop di Luxembourg, sebuah negara kecil di Europe. Patutnya sekadar transit, tapi kitorang spend 3-4 jam
- sempat makan kebab yang best. Perut terus senak sebab tak makan berat lama sangat.
- Tengah hari, kitorang bertolak ke Munich. Niat di hati untuk jadi jalan tengah untuk sampai ke Prague (dipanggil Praha oleh orang-orang tempatan, ibu kota Czech Republic).
- Tapi tak jadi ke Munich sebab baru perasan itu jalan jauh. So, sempat stop 3-4 jam di Stuttgart.
- Jalan-jalan di situ dan sempat mengelak hujan sikit.
- Malam naik train dan transit di Ausburg.

Hari 3 – Ahad
- Untuk ke Prague, kitorang tukar train di Ausburg. Sampai dalam tengah malam, nak naik train next pukul 3 pagi lebih. Sempat pusing sikit-sikit kota Ausburg yang dah gelap pon.
- Makan kebab takeaway dari Luxembourg yang disimpan (nasib baik beg aku tak berbau)
- Main UNO sekejap dalam train bila bertolak. Rosmin menang. Sigh.
- Sampai di Prague dalam pukul 10
- Tukar duit tapi dapat rate rendah. Sigh. Tapi kemudian berjaya cari rate yang tinggi sikit.
- Dapat cari Youth Hostel dan letak barang kat sana.
- To you know who you are:
No 1: It was Pink in Praha.
No 2: Castle guard in Praha
- And still to you know who you are: Weh, erk.. nervous ar about the others.

Hari 4 – Isnin
- still akan menginap di sini jugak. But InsyaAllah ke Bratislava pagi ini.

Okeh, that’s all for now.

6.00 am
Praha


4 Responses to “Euro backpack: No 1 – Pink in Praha”

  1. alien mulut besar says:

    jangan lupaaaaaaaaa!!! kekeke

  2. Nursyeff@rni says:

    *Clap2* Congratulations ;oP n Good Luck for the rest =D

  3. zeah says:

    Teruskan usaha… jangan nervous… hehehe.. terus buat video clip raya pun bagus… hahaha

  4. ayam yg suka menyamar menjadi alien says:

    Wahh.. bestnya tour Europe.. Jg diri bebaik k… Pandemik H1N1 la katakan sekrang ni…

Leave a Reply

See also: