define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Tiga - Pagi Hari di Durham

Tiga

Satu

Amazing race Durham episod 1 sudah direleased. Tonton di sini. Episod kedua/final akan direleased Jumaat ini.

Dua

Rumah parents aku di Merbok kena pecah masuk semalam. Cash kena curi. Yang aku risaunya sebab mak aku macam sangat down dek kerana itu. Tambahan lagi rumah bersepah.

Dua doa. Pertama, aku doakan parents aku dapat cope dan get pass the issue. It’s already bad to lose some money and house damaged, it’s even worse to drag down the emotional stability with it. Hope they are fine mentally and physically.

Kedua, aku doakan pencuri-pencuri yang memecah masuk itu agar diberikan petunjuk and become good people in the society. Hopefully that would be their last act of breaking in. Amin.

Tiga

Baru balik dari Tesco. Sebelum tu, aku gi rumah sorang budak nih, bagi tutoring maths. Dia buat foundation kat Queensmary, University of London. Aku bagitau Mahadi, aku agak nervous sebab nak mengajar orang local. Kalau kat Malaysia, meskipun dah try mengajar dalam BI, tapi teruk-teruk BI pun, taklah kena complaint sangat.

But everything went well. Budak tuh (rasanya dalam 18, 19 tahun camtu kot) pun ada semangat hendak belajar. So, berjalan dengan baik lah.

Teaching is a theraphy for me. Ya ya, I know Kak Khalidah feels that cooking is her theraphy, Abang Tra would probably choose sleeping, and Mahadi? Taking pictures? But as for myself, it really makes me feel calm while teaching maths. Just maths! I tried with Science tapi mula serabut kepala otak. Terutamanya part-part biologi. Terasa tertekan sambil mengajar anak-anak murid (waktu cikgu sandaran kat SMK Bedong dulu) tentang floem dan xilem. Uh..

Ah, you know what I notice of teaching maths? This might sound a bit cheesy. It’s always interesting to see how brutal-looking people look so innoncent once they are learning maths. But. seriously, it is a bit annoying to see the face nerdy-so-called-innoncent people who thinks that they are good in maths (and they may actually do). Hopefully, I’m not one of them. Amin..


7 Responses to “Tiga”

  1. ayam yg suka menyamar menjadi alien says:

    Aamiiiiin!!

  2. zeah says:

    amazing race! Aku tak sabar nak tengok yg ke 2.
    Rumah kena pecah masuk? Hows ur mom doing now? And Mudahan pencuri2 tu insaf.
    Aku pun suka mengajar maths. Tapi now nampak gayanya aku mungkin dsuruh mengajar physical education. Hahaha. Aku tergelak bila dberitahu berita itu. My parents pulak tersenyum2. Hahaha. Speaking about theraphy, aku mesti main games in a day! Hehe. Thats my theraphy!

  3. alien mulut besar says:

    Terapi i adalah membebel..keke
    Hope your parents are doing fine, amin.
    Err..terapi kak khalidah adalah memasak? sentapppp

  4. Pingu Toha says:

    terapi ku ialah dgn mandi…

  5. WaReMoN says:

    Terapi aku adalah bermain PC or Console game setiap hari..skg tgh gila main Fallout 3..waaa…

  6. Lutfi Amri says:

    Takpe Zeah, ko ada semangat kesukanan yang tinggi. Plus boleh masukkan ‘Amazing Race Durham’ dalam CV. Haha.

    Kak Dijah, secara amnya, bebudak Kejihayat punya terapi ialah mengeji. Iye tak?

    Halim, bubble bath?

    Fariz, dulu waktu kat KMPP, takde suma tuh, hang okey ja pun XD

  7. WaReMoN says:

    Err..kt KMPP mmg takde benda lain dah..tp nasib baik ada alternatif ;p

Leave a Reply

See also: