define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Project: Giving back - Pagi Hari di Durham

Project: Giving back

I need INPUT!

Aku rasa rata-rata pembaca aku terdiri dalam kalangan 20-an ke atas kot. Tak pasti pulak. But I got a project I wanna do for quite a long time. Now it is time to make it happen. Not singing, not lyrics writing, this is academic.

And a bit tailored for Malaysian (perhaps it’s still gonna be useful for my fellow friends in Brunei as well).

It is an academic project! And I wanna know some information.

Kepada sesapa yang ada adik-adik (atau korang sendiri) dalam Tingkatan 4 dan 5, bleh tak tanya diorang soalan berikut, dan tolong tinggalkan komen dalam post nih ya.

1. Untuk subjek Matematik (atau Math Tamb pun takpa), topik apa yang diorang confuse-confuse dan nak belajar?
2. Dan tanya jugak, diorang berminat tak kalau tunjuk ajar itu diberikan dalam Bahasa Malaysia?

What is this all about?

I’ve been doing a lot of video log and music translation on Youtube, so I think it’s time for some Youtube academic video. Hopefully it would interesting, dengan tunjuk ajar untuk buat Maths, dan boleh dijadikan video rujukan (=buku rujukan) kepada pelajar-pelajar Maths. I wanna make it a free project. And hopefully this is the way of giving back to the society if you got what I mean.

The purpose of this post. To get input. It’s better to start with something that students want. So, tolong yek tanya adik-adik korang yang Form 4 dan Form 5, topik apa yang diorang nak. Second, hopefully by writing this, I’m gonna make it serious. And hopefully it would be a good advertisement as well. Sebabnya, aku sebagai pemblog dan vlogger yang normal, mempunyai semangat untuk menulis dan buat video bila blog dan video banyak hits. Kinda motivation camtu.

So, that is the two questions I’m asking, and go, call your brother and sister; ask them:)
Dan bagitau diorang nih Form brapa ya. Or if you yourself are in Form 4 and Form 5, answer it!!
:)


19 Responses to “Project: Giving back”

  1. ayam yg suka menyamar menjadi alien says:

    Kalau aku semua topik dalam subjek kalkulus tu aku konpius…

  2. alien mulut besar says:

    am, kalau adik lepasan spm leh?

  3. miea says:

    betul2..lepasan spm boleh?

  4. nur aliana says:

    add math mmg ssh…
    klu x silap sy,sy nie x pnh lulus add math sjk 2 thn nie…
    pnh lulus sekali jer r,e2 pn der mrkh bonus 10 markah….

  5. Pingu Toha says:

    bg ku kalkulus la… tp dh lama dh tinggal math, so tak ingat sgt…

  6. Lutfi Amri says:

    Adik lepasan SPM tuh, STPM ke? aka Matrix?
    Ke merujuk pada undergrad?

  7. hain says:

    salam

    mathematical reasoning(form 4).gila susah

  8. hain says:

    kalau dalam bahasa melayu lagi senang ngerti

  9. zeah says:

    rasanya kalau aku part vectors kot. Itupun kalau tak silap aku tajuk nya. Haha. Kalau add. maths plak, terlalu banyak. Hehe. And aku prefer bahasa inggeris sebab maths kat sini guna bahasa inggeris sejak sekolah rendah lagi.

  10. WaReMoN says:

    Aku paling tak suka statistics (janjang..kebarangkalian..P dan C)..tp calculus adalah favorite aku!! XD

    Aku jwb ni mcm aku plak dak Form 4/5..kakaka XD

  11. nur aliana says:

    eerrmm….sets,probability 1,angle of elevation n depression, n lines n planes in 3dimension tuk form 4,form 5 nyer lak blom abis stdy ag……
    klu add math,byk sgt la x dpt cap up tuk from 4 nyer….blom msuk from 5 ag…

  12. nur aliana says:

    sy prefer dlm bi sbb cian kt ckgu sy yg pnt lelah mngajar sy dlm bi wlupn sy x bpe nk phm….

  13. miea says:

    undergrad, but still nk masterkan skill in math and addmath :)

  14. Lutfi Amri says:

    Giler brutal nur aliana punya ikon (tiada kena mengena dengan komen mahupun post). I see what I can do.

    miea, at the mo rasanya saya akan sasarkan pada Form 4 dan Form 5 kot. Sebab tu basic. Dan rasanya, undergrad yang bukan course Maths patut bleh tengok-tengok camna.

  15. Yla says:

    am…yla nak join jugak…tp nak jd studentlar….
    nanti sampai2 ader exam calculus….
    uwaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
    prerequisite tok semua student baru econs department…
    tak suka ader coursework cenggitu…
    malehnyer…
    takder perasaan nak study…

  16. Yla says:

    Mohon Cikgu Focus topic2 berikut…

    * Martrix Algebra: Representation & Manipulation
    * Linear System of Equations
    * Calculus: Function, Limit, Differentiation & Integration
    * Optimization Problems
    * Ordinary Differential Equations
    * Series and Approximation
    * Practicing with Excel & MatLab

    Sources:

    * Anton, H. (1995). Calculus with Analytic Geometry. New York: John Wiley & Sons, INC.
    * Anton, H. (1994). Elementary Linear Algebra. New York: John Wiley & Sons, INC.
    * Chiang, A.C. (1984). Fundamental Methods of Mathematical Economics. McGraw-Hill.
    * Seymour Lipschutz. (1968). Schaum’s Outline of Theory and Problems of Linear
    Algebra.McGraw-Hill Professional.
    * Sydsaeter, K. & Hammond, P. (2002). Essential Mathematics for Economic Analysis
    England: Prentice Hall.
    * Dennis G. Zill. (1993). A First Course on Differential Equations, 5th Edition, PWS,.

    Saya tahu semua ni di hujung jari cikgu…
    Tolong yer…sewious niey…
    Otak makin lemau sekarang…dah tua…

  17. aHaDa says:

    my cousin say it would be the range for janjang, pengamiran as well as pembezaan…

  18. yan says:

    wah.. makin byk projek skang nie ek… rasanya sumer subjek form 5 susah nak paham…

  19. Ecah says:

    form 3 tadek?ecah form 3..ag2 bab indices tu,ergg.!huhu =)

Leave a Reply

See also: