define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Komputer - Pagi Hari di Durham

Komputer

Ah ya. Betul, aku di bawah Department of Computer Science tetapi komputer ni luas sebenarnya. Banyak bebenda yang aku tak tahu, tapi orang mungkin assume tahu. Kak Nur baru minta tolong format. Aku cakap aku tak reti. So, question and answers time!!

1. Do you know how to hack a pc?

Soalan ni ditanya dua tiga hari lepas. Tidak. Aku tak tau. Abang aku tahu kot.

2. Do you know hot to format a pc?

Juga tidak tahu. Aku berharap pada abang dan abang ipar aku untuk buat benda-benda nih. Kat sini, kalau keadaan memerlukan untuk memformat laptop, aku sudah target Yusran.

3. What are you doing actually in Computer Science?

Aku punya course bawah bidang Geometric Computing, adik beradik Computer Vision. Tahu tak dalam Adobe Photoshop, kita ada tool untuk bagi blur, bagi sharp; ha.. tu untuk 2D image kan. Aku buat benda-benda tuh untuk 3D object punya. Lebih kurang la.

4. But you seems to know a lot of computer stuff

Aku suka memikirkan yang aku lebih kepada software. Terutamanya software berkaitan media editing. Sounds ke, image ke, video ke, aku tahu la nak guna software tu. More towards presentation kot. Tapi disebabkan bebenda media nih yang hasilnya boleh nampak, so, nampak macam gah la. Tapi sebenarnya, biasa ja.

My bro tahu bab-bab hardware, networking, database dan bebenda belakang tabir. Yang powerful sebenarnya tapi dek kerana kita yang marhaen ini guna komputer untuk surf web, so tak berapa faham benda-benda itu.

My bro in law juga berkenaan hardware, dan bleh jadi hardware advisor. He reads A LOT. So, kalau nak tahu processor apa lagi bagus dan bebenda seangkatan dengannya, that goes to my bro in law. Aku tak reti bebenda tuh.


9 Responses to “Komputer”

  1. aHaDa says:

    computer is a diverse field… can be related with anything…. right from humans towards robotics…

  2. Forex4pips says:

    Just for sharing, setakat mana yang tau. Hack a pc atau hack the server atau hack the planet ? Memerlukan minat (gila) terhadap komputer. Hacking bukanlah satu kesalahan jika dilakukan secara beretika. Sebab tu wujudnya CEH (certified in ethical hacking), kos utk dapatkan sijil tu kalau tak silap RM4000, tapi bila dah dapat kira boleh jadi Security Advisor yang bertauliah.

    Kalau nak tau secara mendalam secara tentang hacking, kenalah baca buku (atau ebook) dan test. Amat menarik sebenaqnya. Macam main game, bila dah berjaya, memang menyeronotkan. Pada asasnya macam ni, utk hacking selain minat yang tinggi, perlu ada ilmu. Adalah disarankan berguru dengan mana2 sifu (otai) bagi mendapatkan pengalaman pertama dalam hacking :)

    Apa yang kita kena tau ?
    1. Kelemahan dalam sistem pengoperasian (Windows, Linux, UNIX, Mac dsb.)
    2. Exploit (skrip atau tool utk pecah masuk, ada banyak kat internet)
    3. Scanner (contohnya nmap, utk scan apa2 port yang open pada sesebuah server (atau pc))
    4. Internet (kalau tak dak, hack la pc kawan2 yang berdekatan)
    5. Cover the trace (pastikan kewujudan anda dlm server yang dihack tidak ketahui)
    6. Keberanian (kalau kena tangkap, pastikan tau nak jawab apa)
    7. dan banyak lagi sebenaqnya.. (programming, social engineering, virii, backdoor, dll.)

    Kepada pelawat-pelawat dari Malaysia khususnya (UK pun ok gak), ini ada satu aktiviti untuk anda. Bukak browser, pastu pi ke http://checkip.dyndns.org

    Bila dah dapat IP address contohnya :
    Current IP Address: 60.54.86.188 (contoh)
    Pastu ubah yang belakang 60.54.86.xxx

    Cuba taip kat browser http://60.54.86.1 (enter), kalau tak keluaq apa2, 60.54.86.2 (enter) dan seterusnya hinggalah 60.54.86.254 (insyaAllah akan dapat jugak keluar satu interface, contohnya modem atau router).

    Bila dah dapat tau jenis router, cari password utk router tersebut. Bila dah dapat, bolehlah take over router tersebut, malah boleh masuk ke dalam pc orang lain (kalau kena gaya).

    Selamat Mencuba.

    Hacking is art.

  3. Lutfi Amri says:

    That’s my bro, ladies and gentleman (clap clap).
    Aku pun tak tau yang ada cert untuk hacking:D

  4. Yla says:

    Your Bro memang leh gang dgn my little bro…
    pernah jd adjudicator International hackers tak yg buat kt uitm tu?
    salah sorg participant tu my little bro lar…
    huhu…

  5. WaReMoN says:

    Oh, format PC senang ja..ang reboot PC ang guna CD Windows, dari situ ada pilihan utk format the whole disk, nak buat partition atau buang partition..ataupun kalau PC ang dah ada byk partition, dan yg nak diformat tu bukan partition yg mengandungi OS ang (e.g. C:\)..ang just right click partition tu dalam My Computer (e.g. E:\), dan click Format..pilih apa jenis format ang nak pakai (e.g. NTFS or FAT32) pastu GO!!!

  6. zeah says:

    wah! Terpegun aku. Im impressed tapi tak faham. Atau aku tak minat kot? Tapi kalau ada perlawanan hacking2 ni, mungkin aku nak try. Hehe.

  7. khirwan says:

    hi lutfi! khirwan ni..khirwan mane? emm..mane2 je la..hihi..saje drop by sini melampiaskan kerinduan pada x-kosmet ni..best banget bc blog ni..okla, tata!

  8. i notice u like to plan your entries into systematic segregation ; either into several questions or making analysis over something trivial. Rigid la :)

  9. Lutfi Amri says:

    Yo Khirwan!
    Ingat lagi la weh:D

    Shahrill, wah. Sentap.

Leave a Reply

See also: