define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Yes Man - Pagi Hari di Durham

Yes Man

[Post kedua hari ini]

Yes

Baru lepas tengok Yes Man. Tengok kat laptop ja. Tengah credit crunch sekarang nih. Aku tak suka Jim Carrey sebenarnya. Sebab dia punya personaliti cam sedikit hyper. Tapi trailer cerita ini agak best. And honestly I love this movie. Sangat memberikan inspirasi. Cerita fasal Carl yang hidupnya membosankan berubah apabila dia bercakap ‘Ya’ kepada semua benda. Tetiba terasa macam kursus-kursus motivasi yang cheesy bila aku cakap camtu.

Anyway. I like it. Grabbing the opportunity. Hm.. sounds nice. I think I’m gonna keep my attitude that way. Not sure whether I am.

Talk to Mahadi about moving out. Really for the wrong reason – because Durham Uni blocks filesharing site. ‘So, hang nak pindah keluar ka?’, Mahadi tanya. Aku cakap, ‘if there’s a good place. Why not? Just grabbing the opportunity’. Hm.. good step eh.

Australia

Sempat bersembang dengan Kak Khalidah. VOIP ke Aussie mahal. 5pence per minute. Kalau ke Malaysia 1pence. Ke Brunei 1.5pence. Aku tersentap bila Kak Khalidah bagitau yang kat Australia takde unlimited broadband. Sedikit tidak percaya. Come on, it is Australia. I thought that country is quite popular globally. It’s like saying Nicole Kidman doesn’t have big house, if you know what I mean.

Aku ragu-ragu dengan kenyataan Kak Khalidah. Maka aku surf homepage Virgin Australia. Sebab Virgin UK ada sediakan unlimited broadband yang laju (masih lagi mode dengki kat Mahadi). And I was shocked that they don’t have one of those in Australia. It is limited. Capped at 5GB for around RM100.

Uh, better slow streamyx than fast limited broadband.

Aku harap kalau ada sesapa yang dalam proses ke Australia (jeling Kak Dijah) atau ingin menyambung pelajaran kat Australia supaya tidak hilang motivasi dek kerna tidak ada unlimited broadband.

Uh, dok kat Durham kena block rapidshare pun dah jiwa kacau nak pindah bilik. Kalau dok kat Australia, mau nak kena pindah benua tuh.


19 Responses to “Yes Man”

  1. miea says:

    greetings from malaysia! hehehehe :D

    ohh yes man mmg inspiring.

  2. MAHADI says:

    he… sanggup pindah benua sebab internet kena block, er… i mean sumber2 donlod kena block

  3. ayam yg suka menyamar menjadi alien says:

    Hmmm…. bagi aku limited broadband ni sbnrnya perkara biasa. Kat Mesia ni pun sama saja. Most broadband provider cam Maxis, Celcom, Digi dan P1 (penyedia wimax) semuanya capped pada takat2 tertentu. Cam Celcom diorang capped sampai 5GB dan Digi capped sampai 20GB, then kalau lebih diorang akan kurangkan speed. P1 yang sediakan wimax pun wat camtu gak. Unlimited broadband ni mmg susah nak direalisasikan sbb broadband2 ni guna konsep sharing.

    And I think Australia is not quite popular globally but very damn popular. Dan populariti sesebuah negara ada kena mengena ke dngan unlimited broadband? Third world countries di Afrika pun popular gak (sebab pergolakan, kemiskinan, rusuhan, etc.,) tp xde servis jalur lebar yang bagus pun… hehehe. Australia kan negara maju. Tapi unlimited broadband bukanlah penunjuk kepada kemajuan tu. Lagipun, kalau unlimited tapi banyak masalah seperti slower speed, selalu terputus, kadang2 boleh connct kadang2 tidak—>merujuk kepada Screamyx yg kononya unlimited tapi servis sangat hampeh, tak guna jugak. Betul tak? =)

  4. Ada rasa nak komen sikit. Pasai universiti block filesharing. Ada satu cadangan iaitu gunakan Virtual Private Server. http://www.swvps.com (bukan jadi agen depa na).

    Dalam VPS, server tu kita langsung tak kena block. So, boleh setup segala macam; web server, ftp server, mail server, etc. Boleh dicuba selama sebulan dulu, sebab USD9.95 utk 250GB bandwith (banyak movie boleh download tu).

    Katakan 1 movie DVDrip rapidshare 2GB, bandwith yang digunakan adalah 4GB. 2GB download masuk dalam kita punya VPS dan lagi 2GB download masuk PC kita. Contoh :
    Movie 2G — cara rapidshare —> Virtual Private Server — cara ftp —> Notebook

    250GB / 2 / 2 = 62.5 movie (sehari 2 movie DVD)

    Risiko : mungkin kena ban dengan syarikat server (berdasarkan pengalaman, tak kena lagi la, sebab tak publish pun kat internet file yg di download tu).

    Kelebihan : kita ada satu komputer yg on 24 jam, boleh download secara sequence guna rapidshare, malah boleh buat duit lagi kot atas (meniaga web hosting), setup web server guna IIS dan hosting la .com bisnes utk kawan2 di Pagi Hari di Durham atau sapa2 yg mau.

    Hmm, macam mana ? Agak2 mau pindah dak ? Cuba dulu la..

    (saja komen open supaya orang lain pun tau kaedah ni)

  5. Lutfi Amri says:

    Naz, I’m totally not agreeing that. When I said popular, I mean popular in a good way la kan.
    The thing is that most broadband which capped are the one that not using telephone line. Itu masih lagi okey la. Malaysia camtu. UK camtu gak.

    Tapi yang guna line telefon pun kena capped. Katanya sebab Aussie masih guna wayar kuprum tak guna apa benda tuh.. that’s why la.

  6. WaReMoN says:

    Oh, Australia mmg camtu..abg aku ada ckp dulu..tp xtau la plak pasai line telefon pun ada limit gak..yg tu mmg goodbye la..hehehe XD

  7. ayam yg suka menyamar menjadi alien says:

    Haha..itulah pasal… Australia mmg popular in a good way. Popular, maju dan sofistiketed. Sbb tulah aku ckap unlimited broadband tu tak mencerminkan sangat populariti dan kemajuan ssbh negara, in this case, Australia. I mean, kat Malaysia ni mmg la jalur lebar yang guna talian telefon tak capped (Screamyx of coz) tapi servis sangat teruk. Banyak sangat masalah. What’s the point kan… Seriusly aku nyer Celcom broadband yg x pakai talian telefon lagi laju dari Screamyx yg pakai talian telefon. Aku sure Australia yg popular+maju+intelek anytime je boleh tukar wayar kuprum tu tapi mesti ada sebab knp dia x tukar. Mungkin internal problems atau conflicts antara providers dengan government policies, masalah geografikal dan sebagainya. Atau pun mungkin xde kena mengena dengan wayar kuprum tetapi sebaliknya ia adalah satu polisi khusus yang telah ditetapkan oleh kerajaan Australia untuk mengawal penggunaan ICT di kalangan rakyatnya.
    ;)

  8. Lutfi Amri says:

    Naz… so diplomatically talking. [Tetiba bangun dan bagi standing ovation].
    Ha ah. Aku baca sebab masalah geografi. Besar sangat. Kos tinggi kot nak cover.

  9. alien mulut besar says:

    Arghhhhhhh *tetiba mode meroyan kat sini*

  10. Yla says:

    Yes Man…I love it…weeeeeee…

  11. Lutfi Amri says:

    Kak Dijah, kak Khalidah baru bgtau dia dapat cari rumah yang ada unlimited broadband. Contact2lah dia untuk tahu camna:)

  12. ayam yg suka menyamar menjadi alien says:

    Hah… betul la assumption aku pasal maslah geografi tu. Australia sgt huge dan penduduk lebih ramai dan tertumpu di kawasan selatan pulau itew. Kat selatan tu plak kat timur lebih ramai penduduk berbanding barat. Tapi majoriti penduduk Australia tinggal di kawasan urban. Kalau x silap almost 60-70% pnduduk Australia dok kat bandar2 besar (ibu2 negeri). So maybe diorang boleh fokus secara setempat untuk tingkatkan mutu broadband kat sana. Takpun ikut negeri. Haha, x taulah camne. Biarlah org2 Australia sendiri pikir!
    ;)

  13. Lutfi Amri says:

    [Kagum dengan pengetahuan geografi hang]

  14. ayam yg suka menyamar menjadi alien says:

    Ingat tak dulu masat 1st yr aku penah cakap kat hg aku bercadang2 nak amik minor geografi? Hehe… aku mmg suka giler subjek geografi especially human geography!

  15. Pingu Toha says:

    Pada pendapatan ku, Australia merupakan benua dgn ketumpatan penduduk paling rendah di dunia.

    Anyways, Am… ku nk submit I’m Yours (Malay version) masuk kontes Talentime Yasmin Ahmad. Kalu menang dpt RM5,000 wooooo…

    5,000 pound? WOW!!!!

    Amcam? Boleh?

  16. Lutfi Amri says:

    Sure. Okay jer.

  17. WaReMoN says:

    RM5000 ke

  18. WaReMoN says:

    Aiseh..simbol ‘

  19. WaReMoN says:

    Cheh..takleh masuk simbol ‘pound’ ke dalam ayat aku, huhuu…

    Sebenarnya aku tulis “RM5000 ke 5000 pound”

Leave a Reply

See also: