define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); 5 hari & Rawatan gigi di UK - Pagi Hari di Durham

5 hari & Rawatan gigi di UK

Jadual aku untuk Isnin sampai Jumaat minggu ini (ralat kemungkinan wujud)
Hitam : waktu tidur (tidak termasuk hari Jumaat, hari ni)
Hijau : jumpa supervisor
Kuning: Appoinment gigi

Weird unorganised sleeping time, I know, that is me. Honestly, no complaint! Just hoping that people would understand, that’s all. Kena bersedia. Nak catch bus ke Ferryhill untuk appoinment gigi!

Baru balik dari Ferryhill. Setelah segala ketidakfahaman, barulah aku tahu yang sebenarnya aku bukanlah buat root canal therapy pun (scrap out all the idea from previous post). Rupanya tampalan jer. Tapi 4 tempat berbeza dalam 2 appoinment. Dan agaknya sebab nak buat 2 tampalan kot dia biuskan? Selalunya tak bius pun. Tadi dia bius bahagian atas. Lubang hidung sebelah kiri pun terasa kesan bius itu.

Doktor tu cakap, dia tampal jer. Kalau lepas nih ada problem lagi, barulah datang balik supaya dia boleh buat root canal therapy ataupun cabut. Dia dok sebut root canal tuh 2-3 kali, tuh yang aku tersalah faham tuh.

Tapi sekurang-kurangnya aku dah faham fasal kadar caj yang dikenakan. Rupanya, rawatan gigi di bawah NHS (National Health Service) percuma kalau

1. dibawah 18 tahun
2. 18 tahun dan full-time education
3. wanita mengandung (ader syarat, tapi aku tak pay attention pun)
4. diri sendiri atau pasangan menerima skim biayaan tertentu etc.
5. rawatan di hospital

Bagi kes-kes lain, kena bayar kot lerah GBP16 untuk perjumpaan kali pertama, yang simple-simple. Kalau yang susulan macam aku, kena kot lerah GBP40 untuk semua sekali (bagi rawatan yang kurang dalam tempoh tertentu tak kira berapa kali jumpa pun).

Maklumat lanjut di sini.

Setelah bacaan lanjutan, orang luar macam aku sepatutnya boleh dapatkan refund sebab boleh masuk dalam Low Income people. Nanti aku try apply dan tengok camna.

P.S: Next time I can signed as, Lutfi, experienced patient for dental-care in UK (4 times filling under NHS, 1 time filling under private and wisdom tooth extraction; all within a year in UK).


8 Responses to “5 hari & Rawatan gigi di UK”

  1. iNa says:

    oho..masih spt biasa..=)
    tp ‘ter’mcm ada extend je tang sleeping time tu.
    no komplen..keep moving bro!

  2. Lutfi Amri says:

    Ina, tuh yang nak 30 jam sehari tuh.

  3. alien mulut besar says:

    Ohho, suka idea akhir. Boleh buat ‘Guide to dentist in UK’, mcm u buat guide for ur parents dulu…awesome tau!

  4. Honestly, organize a schedule with sleeping time to be included? Hurm..typical mathematician kot. I am sorry maybe aku terlepas bc entry blog before this but whats up with all this dental hulaballoo? I mean gigi hang dah rosak sangat ke a.k.a busuk tahap gegilos ke (hehe, I make it sound eww-ish)?? Last year (masa dok kat bank lagi, dapat la reimbursement balik hahaa), aku cabut je gigi yg buat hal tu huuhh..

  5. Lutfi Amri says:

    Shahrill, that is not the schedule to organise my life. That is the schedule of what I’ve been through this week.

  6. tra says:

    uh aku suke jadual hang.tido mmg kene plan, kalau tak akan terlajak ataupun tk cukup tido

    tidur cukup, baru otak berfikir ligat.hehehe

    ko nie asyik sakit jer, buang jer semua gigi. pakai gigi palsu, hbs citer.

  7. Lutfi Amri says:

    Wah, gigi ori tu berharga woo abg tra..
    sebenarnya 1 tampalan jer kat gigi yang problem tuh. 3 lagi tampalan tuh, saya tak tahu pun dia nak tampal kat situ. prevention dari problem lagi besar kot..

  8. Hazel says:

    Salam ziarah,

    Nak kata, cantik layout blog nih..i like..err tak kena mengena ngan blog entry kan hehe

Leave a Reply

See also: