define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Prep Raya - Pagi Hari di Durham

Prep Raya

‘Mahadi, can we chat (on YM) instead? Mulut aku dah sakit’, aku bagitau Mahadi bila dia call untuk mendapatkan nasihat aku berkenaan cenderamata yang boleh dibawa balik Malaysia. Seriously, I’m not good myself, but at least I’ve been back to Malaysia for couple of times, so I did trial and error thingy, but still, I’m bad in buying presents anyway.

Oh, Mahadi balik Malaysia 27hb nih. Nak kata jeles, tak jugak sebab parents aku baru jer hari tu kat sini. But surely it will be nice to celebrate raya in Malaysia. Agak okey jer nak sambut raya kat sini pun. But anyway, atas ajakan bertubi-tubi dari Abg Tra, aku dah pun beli tiket ke Bristol untuk pergi beraya. Abg Tra balik lepas raya sebab bebudak Bristol pujuk dia balik lepas raya. Pastu entah bila plak nak jumpa dia sebab dia nak sambung bukan kat UK, so aku pun setuju untuk pergi Bristol.

Tapi aku bagitau Abg Tra, ‘nak study’. Kena study gak.  Banyak sangat excuse aku sejak kebelakangan nih. Nasib baik dengan pipi bengkak tak lega-lega lagi nih, aku masih bleh buat kerja. Tapi minggu lepas tak jumpa supervisor. Khamis nih jumpa. Minggu depan pun aku tak cadang nak mintak break sebab dia baik sangat dengan aku. Lagipun kalau tak jumpa pun, duk rumah jer atau beraya kot belah-belah sini.

Anyway, tahun ni rasanya lain sedikitlah rayanya berbanding waktu aku kat London dulu. Dulu waktu baru sampai, tak kenal sesapa. Gi beraya rumah Tahir SAHAJA. Oh tak, Tahir bawak pergi rumah mak cik dia, tapi takde la kuih raya ke aper. Kat sini banyak Malaysian, agaknya ader la kot sambutan aper-aper.

Aku duk cadang nak buat 2 kuih raya. Ambitious nih! Entah jadi ke tidak. Selalunya kalau tolong mak aku buat kuih raya, aku hanya jadi tukang bentukkan kuih tuh jadi bulat-bulat. Tak pernah uli aper pun. Takpe takpe, tahun nih cuba. Cuba dengan kuantiti sikit. Kalau jadi, bleh buat banyak. Kalau tak jadi, cari biskut kat Tesco sebagai kuih raya.

Semalam aku dah mula makan benda sedikit keras. Fish finger semalam. Hari ni mi kari separa jadi. Ooh, lupa bubuh sos. Padanla. Aiseh, dah taip nih baru teringat aper yang kurang. Bengkak kat pipi dah mula hilang. Ok laa. Life moves on:)


16 Responses to “Prep Raya”

  1. buat kuih raya? rajinnya. aku bab-bab dapur memang pemalas walaupun aku nampakjer jambu (ahaks!).

  2. Lutfi Amri says:

    shahrill…. sentap

  3. yan says:

    terjumpa website awak time carik resipi nasik daging(bukhari) rajin nyer awak memasak… kalah perempuan… selamat hari raya..

  4. Lutfi Amri says:

    Yan, Er… salah betul anggapan itu. Suma resipi-resipi tuh once in a blue moon jer.
    Biasanya – hm.. maggi, roti dengan sosej, filet ikan dalam oven. :D

  5. kak dijah says:

    Kenapa aku dikelilingi lelaki2 yang suka memasak? *pelik dan sentapz!*

  6. Lutfi Amri says:

    Kak Dijah, kitorang terpaksa ‘suka’ memasak sebab kat sini takde Pasar Ramadhan:)

  7. yan says:

    hehe… tue lah pasal akak.. naper lelaki lagi rajin memasak.. btw ari tue saya try masak nasik daging :( tapi tak menjadi.camna nak bagi nasik tue lembut yer?nasik saya agak keras.macam tak cukup air. saya guna beras basmathi.1st time masak trus down. hehe

  8. Pingu Toha says:

    camne tak ‘suka’ memasak, dah tade org lain nk tolong masakkan! lelaki mcm kami (kami ke?) la yg selalu malang…

  9. nursyeff@rni says:

    wah lutfi, rajinnya nk buat kueh raya.. Jgn lupa kasi free sample kat #60 sebelum raya nih.. Hehe. Btw, kau pun nk lari dr durham jugak raya ni..hmm bila kau g bristol? Kalau dh ramai x de kat durham, aku pun nk ajak zeah raya tmpt lain lah kot.. Hehehe. Btw, yan, kalau kitorang slalunya air tuk beras basmati, kena guna 2 kali ganda dr beras. To mahadi: bestnye balik raya! Enjoy ur raya ek :o)

  10. yan says:

    rasanya time masak tue dah letak 2 kali ganda dah air… penat adjust… still dia cam mentah gak… pastue rasa pelik sket… sbb letak susu ke? best ker raya kat oversea? tabik gila lah lelaki wat biskut raya … kite yg kat sini pun takder masa nak wat kuih…

  11. Lutfi Amri says:

    Pingu, betul tu!

    Yan, tak tahu. Saya pun masak terkeras sikit.

    Arni, aku dengan Yusran sama-sama blah hari Jumaat. Aku turun Bristol, dia gi London.

  12. iNa says:

    bgus2!!semoga kuih raya encik menjadi la harapnye ye..;)
    sng nnt org yg xtau wt kuih..dh ade yg pro.hehehe

  13. Lutfi Amri says:

    Jangan risau Cik Ina, kalau jadi kuih tu, conform masuk blog:D

  14. yan says:

    jgn lupa plak kirim kat malaysia kuih tue

  15. Zeah says:

    Wah… buat kueh raya?? Aku nak join jugak… aku pun nak buat kueh raya jugak… hahaha…. dapat lah bertukar-tukar kueh lufti… hehehe…. btw… aku tak dpt comment kat mee goreng kau… aku nak tau cana kau buat… dalam gambar nampak sedap sangat… terkenang pulak aku akan mee goreng back in brunei… hehehe… kalau kau terlebih rajin… masakkan tuk aku lah… senang… abis cerita… hehehehe…

  16. Kak Nur says:

    yeah..nak comment gak kat mee goreng nyer posting, but tak bleh…lutfi!!!! akak tak leh study dah tgk gamba mee goreng awak…wahhh sedap gile nampak….bile kah boleh memasak nya lagik untuk kami…kan zeah kan kan kan…selepas kita rasa..boleh lah mintak resepi pula…hehehe

    zeah nak wat kueh arab/sugi, lutfi nak wat kuih mazola..wow…nampak gaya kene la tanya mak nak masak kuih apa

Leave a Reply

See also: