Tengah hari

Pukul 1.

Sedikit tak bertuah sebab selsema pulak. Hasnol pun berjangkit sekali.

2 malam lepas ada rasa sedikit suam.

Yang mujurnya ialah suhu kat sini sedap sekali. Ala-ala seperti waktu hujan di Malaysia sahaja. Itu tuah aku sampai pada tika ini. Sebabnya, kawan aku beritahu yang stesen Metro di Newcastle banjir entah berapa minggu dahulu. Hujan lebat sangat.

Kira baik sudahlah sebab tidak perlu buka heater dalam rumah, juga tidak perlu pakai baju sejuk dalam rumah. Jadi demam hari itu, atau selsema hari ini, taklah rasa teruk sangat. Masih dapat aku baca tesis yang akan disoal esok hari.

Semalam aku keluar Newcastle. Sebab badan rasa tidak larat sangat, aku pilih untuk keluar. Ajak Mardhiyah, bekas budak Nothumbria Uni untuk teman aku pergi cari baju kemeja dan seluar. Niatnya untuk dipakai esok.

Tanya supervisor aku tempoh hari, pakai apa untuk viva esok, dia kata tidak kisah. Memang dia kata student international selalu pakai suit. Tapi kalau aku pakai macam yang aku pakai tatkala jumpa dengan dia, iaitu jeans dan juga t-shirt hijau gelap ada corak smilies, pun boleh juga. Katanya.

Aku beritahu aku mahu pakai suit lah.

Tapi semalam aku pergi Eldon Square, jumpa baju biru yang boleh tahan juga cantiknya, tambah pula sales, aku beli, juga dengan suspender atau braces (sila google) sebab reganya murah. So, maybe esok tak pakai suit untuk keselesaan, just baju kemeja, tie, dan suspender. Itu sebab saja nak try walaupun orang kat UK ni bukannya pakai pun kecuali time-time formal dinner.

Okeh, nak sambung baca tesis.


Bank card

Batuk pulak sedikit. Melalui bulan Ramadhan di UK dengan penuh kesabaran. Lepas subuh, tido, dan jaga dalam pukul 11 lebih. Still… ada lagi 10 jam sebelum berbuka.

Ni kalau dah lama sikit, okay ni, InsyaAllah.

Sekadar perkongsian ilmu (tetiba ayat pun baik kan bebulan puasa nih?),

kalau korang datang UK dan tak punya kredit card atau debit card visa bagai, boleh ja guna bank card biasa untuk amik duit kat sini.

So far:-

HSBC – memang boleh guna. Dia akan convert rate dan bolehlah diambil kat sini. Ada caj RM5 setiap kali transaction. Tu, dululah. Sekarang aku tak sure.

CIMB – kena activate dulu Overseas transaction. Yang ni boleh dibuat di kaunter, ataupun masuk ja CIMBClicks.

Begitulah.

Keburukannya, orang cakap rate bank ni mahal sikit, so rugilah sedikit. Tapi kalau takut-takut nak bawak cash banyak-banyak, bolehlah rely on this service.

Lagipun, yang macam ini senang kalau esok-esok, mak bapak nak masukkan duit bila diorang kat Malaysia. Terus ja diorang masukkan dalam akaun bank tempatan, pastu boleh amik kat sini. Kalau nak suruh diorang transfer masuk ke dalam akaun bank UK, lagi mahal dia punya caj.

Nota: Aku tak tau bank lain boleh ke tak sebab tak pernah try.

 


Sampai

Dah sampai di Durham dalam pukul 10 tadi. Hasnol datang menjemput di train station. Cuaca panas. Hasnol kata sejak kebelakangan ni selalu hujan. Kiranya panas saja datang untuk menyambut aku balik.

 

Pukul 2 dah sekarang ni. Jap lagi pukul 3 ada meeting dengan supervisor. Countdown!

3 hari lagi sebelum viva.

 

P.S: 2-3 posts lepas hilang, tu sebab komen pun hilang. Bukan saja-saja delete


Jadual Minggu Ini

Rabu:
Bengkel OBE kat school dari pagi sampai ke petang

Khamis:
Pagi
Seminar

Name : Siti Sabariah Abas
Title : A Moving Dry-Patch in a Flowing Liquid Film

10.00 am, Venue : Seminar Room 107 , PPSM

Name : Ahmad Lutfi Amri Ramli
Title : Bootstrap Based Surface Reconsruction

11.00 am, Venue : Seminar Room 107 , PPSM

Nota: Hah, mailah memberikan sokongan :P Pukul 11 pagi kat Seminar Room 107, Pusat Pengajian Sains Matematik. Boleh ja duduk-duduk bawak sepanduk kalau mahu. Nak bersorak pon boleh. Sesi soal jawab pun ada dihujungnya kalau nak tanya soalan-soalan.

Petang
Bersosial

Aktiviti bermain bowling dengan ex-student Labu

Jumaat

Balik kampung untuk pack barang-barang keperluan

Sabtu

Dijangka 1 Ramadhan.
Berpuasa dan berbuka puasa bersama famili tercinta.

Malam: Bertolak ke USM untuk lepak rumah Mahadi

Ahad

Tengahari

Terbang dari Penang ke LCCT. Berjumpa dengan Abg Tra. Akan contact Anis, Pidin dan yang lain-lain untuk diajak lepak sekali.

Berbuka puasa bersama diorang.

Malam

Terbang dari KLIA dalam pukul 11 malam lebih. Datanglah beramai-ramai dan membawa sepanduk ‘Good Luck’ [motip sangat statement nih]

Terbang dari KLIA ke Amsterdam

Isnin

Transit di Amsterdam. Kemudian ke Newcastle. Kemudian ke Durham, dan tido rumah lama (as appear in video klip Hey Si Gadis atau Suasana  di Hari Raya. Ala… video klip yang masuk MHI tu..)

Selasa, Rabu, Khamis

Persediaan akhir sebelum viva

Jumaat

Viva yang menentukan lulus gagal dalam perjuangan PhD ini.


Apa Kisahmu?

Apa kisah mu?
Malam ini buatku celaru,
Di kamar kerusi terasa pilu,
Wajah malam dihiasi rindu.

Apa kisahmu?
Walau malam larut,
hampir sudah menjengah pagi,
mata terus bisik ke telinga,
biar dahi berkerut,
ombak itu datang dan pergi,
ku masih berjaga, engkau pun sama.

Maaf,
jika sayang ini,
jika rindu ini,
sekadar mengisi mimpi.
Nanti tiba pagi,
lenaku bakal terhenti…

-Amri, 3.13am, 17 Julai 2012


HoP2

And here we go….

Alhamdulillah, House of Pumpkin 2 atau HoP telah selamat disempurnakan dari Khamis sampai Sabtu.

A lot of fun, a lot of emotions, and some tears. Hehe, standard dah Pumpkin Race (former installation) dan HoP ni, asal team tersingkir, diorang akan sebak dan menangis. Kali ni pula aku bawa konsep Arena. Kiranya, bottom 2 teams akan masuk arena untuk lawan. Sapa kalah, tersingkir. Tak lawan lagi dan menangis dan sebab pressure.

Was fun. Ditambah lagi tempat kitorang menginap, Sedim Vista tu tepi sungai. Jadi pukul 7, bebudak lelaki semua dah bangun terjun sungai. So, takdelah liat nak kejutkan diorang. Senang la jugak. If I feel like it, I’ll write some more about this.

For now, aku nak kena book ticket kembali ke UK sebab viva aku dischedule pada 26 atau 27 haribulan ni. Maka, akan menyambut Ramadhan kat UK lah. Akan book untuk balik sebelum raya. Hopefully everything goes well and I pass, and able to submit my hard binding thesis  while I’m there. Tengoklah. I’m optimistic but cautious.

So yeah, that’s pretty much about it. Masih lagi demam HoP. And really good to hear that the students are still talking about it at school. Diorang pakat-pakat bagitau kawan lain yang rugi sebab tak pergi. Dan ada juga student suruh buat lagi bulan 12 ni. Hehe.

Anyway… gambar kat atas tu aku design macam tu sebab gambar aku dan budak kat sebelah tu, nampak pusat (sebab teruja sangat melompat kan??). Tu sebab boh line kat depan tu. Bagus kan cover macam tu? Hehe :P


KENAPA LAMBAT?

Bersama lagi dalam blog post berjemaah pilihan Naz yang bertajuk Kenapa Lambat yang dicapital letterkan.

Adapun banyak sebenarnya persoalan yang berkaitan seperti

‘Kenapa lambat update BKT?’

‘Kenapa lambat hantar hadiah yang cabutan bertuah hari tu sampai ke hari ni masih belum dihantar sedang mug sudah pun dibalut dua tiga hari yang lalu?’,

juga ‘Kenapa (bakal) lambat upload video teater Snow White & Bujang Lapok yang dengan separa gilang-gemilangnya dipersembah semalam (separa: sebab sound system tak best, jadi suara tak berapa dengar)?’.
Tapi tentulah ‘Kenapa lambat kahwin?’ itu menjadi soalan-soalan pemangsa di kala-kala dahulu, kini dan selamanya (selagi tidak berkahwin). Dan supaya blog post ini kelihatan lebih menyerlah berbanding pencabar-pencabar yang menulis tajuk yang sama, maka sesuai untuk menggedik dengan soalan berikut:

Kenapa Lambat Kahwin???

1) Kerana memilih
2) Kerana yang nak dipilih haruslah memberikan offer murah-murah untuk belanja mesikpun pada saat kalau ada rezeki sudah habis PhD.
3) Kerana ego tidak mahu diperkenalkan atau dikenenkan kerana tidak mahu kelihatan desperate, juga kerana tidak sanggup mereject jika tidak berkenan.
4) Kerana merasakan diri masih muda. Ala-ala baru 21 tahun kalau shave janggut dan misai.
5) Kerana menunggu chenta sejati.
6) Juga kerana tak berapa tunggu pun chenta sejati, tapi chenta back-up mengalami halangan.
7) Kerana termimpi gadis yang sama yang tak pun bercinta 4-5 kali dah tapi tidak sanggup menghubungi kerana halangan-halangan yang timbul (boleh dibuat lirik lagu neh, drama takleh, cerpen boleh la..)
8) Kerana pilihan diri haruslah selari dengan kehendak masyarakat juga ibu.

[Disuruh klik more bagi tujuan dramatik]

Continue reading →