Posts under ‘Technical Stuff’

Monitor

Monitor laptop tetiba buat hal. Tiba-tiba bergetar dan shaky. Terus kesedihan. Sebabnya laptop aku, walaupun dah 3 tahun usianya, tapi masih lagi okay. Kira, laju la jugak untuk program ini dan itu. Mari kita ke perbincangan teknikal. Sepanjang pengalaman aku, ada beberapa kerosakan yang dikaitkan dengan monitor. 1] Kalau monitor tak menyala, kena check sama […]

Facebook Feed

Salah seorang pembaca blog ni, Hazirah, bagitau yang Google punya follower tab dah hilang. Aku tak perasan pulak kat page ni. Yang aku perasan, memang kat BKT, takde dah bebenda tu termasuk chat box. Rupa-rupanya Google dah tamatkan servis untuk yang tak guna servis dari Blogger. Diorang suruh promote guna G+ button apa ntah. Tapi […]

FAQ (Youtube related)

Ada beberapa orang yang bertanya soalan berikut. Jadi, buat satu entri untuk ini 1. Guna program apa edit video? Edit video guna Adobe Premiere Pro. Program ni agak kompleks, so kepada yang mahu mencuba, gunalah program yang simple-simple dulu macam Windows Movie Maker. Bila dah dapat vibe dia, baru guna yang lebih advanced. Premiere Pro […]

Runkeeper

Kalau korang ada smartphone, bolehlah cuba Runkeeper. Dia dapat detect guna GPS, laluan yang kita lari dan bagi detail tentang larian kita. Yang bestnya juga, kalau pakai iphone, boleh buka muzik pada masa yang sama, dan setiap 5 minit, dia akan bagitau dah berapa kilometer kita berlari, juga berapa halaju purata larian tersebut. Kalau klik […]

Tips: Email Forwarding

Wah, dalam masa 5 jam lebih kurang, dah ada 57 orang share video ni di Facebook. And that’s good, considering sekarang ni baru pukul 9 pagi, time orang-orang Malaysia baru memulakan kehidupan seharian kan. Oh, agaknya ramai yang berjaga malam dek kerana bulan puasa, so diorang share kot? This a pilot episode of my new […]

Reaper

Kepada sesiapa yang nak belajar audio editing, bolehlah cuba rujuk video nih. Aku rasa bagus juga penerangan yang dia buat. Dan program Reaper yang digunakan ini boleh di download secara percuma, tapi boleh guna dalam tempoh 30 hari. Lepas tu, belilah atau find a crack. Cuma, dalam tempoh 30 hari, bolehlah dapat kesedaran sama ada […]

Backup on Idrive

Okay, ini entri yang mungkin berguna kepada rerakan yang belajar mahupun berkerja. Online Backup. Kawan aku Kak Sharidah ada bagi peringatan untuk selalu buat backup kerja-kerja research, takut-takut tetiba komputer buat hal. Dan dulu pernah satu kali, komputer Kak Khalidah masuk virus. Dia attack semua fail-fail Words. Kesian gak ar sebab writing dua minggu dia […]