Bank card

Batuk pulak sedikit. Melalui bulan Ramadhan di UK dengan penuh kesabaran. Lepas subuh, tido, dan jaga dalam pukul 11 lebih. Still… ada lagi 10 jam sebelum berbuka.

Ni kalau dah lama sikit, okay ni, InsyaAllah.

Sekadar perkongsian ilmu (tetiba ayat pun baik kan bebulan puasa nih?),

kalau korang datang UK dan tak punya kredit card atau debit card visa bagai, boleh ja guna bank card biasa untuk amik duit kat sini.

So far:-

HSBC – memang boleh guna. Dia akan convert rate dan bolehlah diambil kat sini. Ada caj RM5 setiap kali transaction. Tu, dululah. Sekarang aku tak sure.

CIMB – kena activate dulu Overseas transaction. Yang ni boleh dibuat di kaunter, ataupun masuk ja CIMBClicks.

Begitulah.

Keburukannya, orang cakap rate bank ni mahal sikit, so rugilah sedikit. Tapi kalau takut-takut nak bawak cash banyak-banyak, bolehlah rely on this service.

Lagipun, yang macam ini senang kalau esok-esok, mak bapak nak masukkan duit bila diorang kat Malaysia. Terus ja diorang masukkan dalam akaun bank tempatan, pastu boleh amik kat sini. Kalau nak suruh diorang transfer masuk ke dalam akaun bank UK, lagi mahal dia punya caj.

Nota: Aku tak tau bank lain boleh ke tak sebab tak pernah try.

 


3 Responses to “Bank card”

  1. Kak zbz says:

    Maybank pun boleh. Sama je, kena aktifkan dulu mcm CIMB.

  2. Thanks bro for this info! =)

  3. Amri says:

    No probs Sophie.

    Thanks for the info Kak Zarina :)

Leave a Reply

See also: