Hipokrasi Perkauman

[Ini tajuk yang serius sikit,so bear with me]

Sudah lama jugalah aku tinggalkan Malaysia, dan seperti yang pernah aku cakap dulu-dulu, satu pengalaman juga untuk berada di sebuah negara yang mana aku ini dari bangsa majoriti yakni Melayu/bumiputera kepada sebuah negara yang mana aku ini minoriti yakni Asian/Other Asian/Muslim. Yang slash slash tu sebab di UK, kalau dalam borang, akan ada list untuk isi ruangan bangsa. Biasanya ada Oriental Asian (merujuk pada Jepun, Chinese), South Asian (Pakistani, Indian) dan kemudian other Asian. So, tu sebab bubuh other Asian.

Anyway…

Aku teringat pula sekali Dr Asri pernah bagi kuliah di Durham. Dia bercakap fasal respon bila orang-orang barat ni buat kartun tentang Nabi Muhammad. Ya lah, even dekat Malaysia pun, dengar juga betapa orang marah. Well, as a Muslim, I think it’s normal for me to be sensitive. Well, not just that matter, sometimes I did feel like I was being defensive in other issues but this post is not about that. Dr Asri mentioned, yang memang dah jadi budaya orang barat ni, tambahan lagi sebab diorang memang takde agama, so mempersendakan orang yang believe in God ni jadi kebiasaan – either critisizing Islam or even Christian itself.

My point is… memanglah dekat barat, diorang senang-senang buat lawak dah kurang sensitif sebab itu dah jadi budaya diorang. Tapi, bila kita yang kena, yang subjek yang dilawakkan itu pada kita, tanya sendirilah rasa macam mana. Paling koman pun, geram. Kalau lebih lagi, pakat-pakat buat kempen boikot barang Denmark dan sebagainya.

Rasa kan marah itu? Yes.

Tapi bila balik sini, aku yang mungkin dan lama jadi minoriti kadang-kadang tersentap, orang-orang kita Melayu ni, dalam komedi tempatan biasa saja buat lawak bodoh fasal bangsa lain. Taknak mention lawak apa yang aku tengok hari tu, tapi aku terfikir, orang-orang kita gelak, kalau orang bangsa itu yang dibuat lawak itu, turut gelak sama kah?

Mungkinlah aku ni dah lama sangat tinggal Malaysia sampai over sensitif. Tapi, sama saja bila orang Denmark mempersendakan Rasulullah, ada orang kita yang biasa saja, ada yang marah. Mungkinlah tak ada yang gelak sama.

Jadi dalam kes, kita buat lawak bodoh tentang orang Cina dan India, mungkin ada yang biasa saja, tapi tentu ada yang sensitif dan marah.

Kalau kita pernah berada di tempat kita rasa tidak suka bila orang mempersendakan agama kita, kenapa kita tidak jadi orang yang sensitif bila kita mahu mempersendakan bangsa orang lain? Hipokrasi? Kita marah bila orang calit tahi pada kita, tapi esok-esok kita calit pula tahi pada orang lain.

 


One Response to “Hipokrasi Perkauman”

  1. blubell says:

    Welcome Hommeh! budaya Melayu Malaysia dah tercemar dek norma kata-mengata dan tidak hormat sesama manusia.

Leave a Reply

See also: