Tanpa drama

Bergosipan dengan Mahadi tadi. Well, you should know by now, if I use word gossiping, it’s actually just saying hi and keeping up to date.

Dan Mahadi bagitau, dia dah hantar dah thesis dia. Aku tersentap sebab gaya dia bagitau macam baru lepas hantar homework sahaja. See, tengok Mahadi. Mana ada drama-drama macam aku. Aku,  nak menghantar thesis pun, panjang berjela cerita kat blog sambil riuh suruh orang tolong beri support etc.

Sila buat macam Mahadi. Simple, tanpa drama, submit. So, dia akan tunggu viva lah, baru balik.

That’s the thing. I’m being at where I am – know that I’m nothing more than ordinary person, albeit some people may think too high of myself.

Aku telefon Mahadi.

“Boleh tak nak cerita fasal ‘cerita tu’?” aku tanya.

Dia kata boleh. In fact, he just thought about that last or last couple of weeks.

“I think about the story all the time…” I told him.

Cerita apa?

Oh, dulu.. lepas habis SPM, Mahadi gone through a tough time. Aku bawa dia jumpa YB untuk minta duit supaya support pengajian di matriks. Sebab masuk kolej mara tak dapat RM1000 macam masuk matriks. Walaupun makanan diorang tanggung, still la sebagai student, nak kena belanja ini dan itu.

Dapatlah duit dari YB. Dua kali kitorang pergi.

And I keep that story in mind. Coz it reminds me of how I am someone who didn’t have to struggle through life, in term of money. But he did.

When people (or my sister’s student) look up at me to be inspired; I would defer it to Mahadi.

And see.. if you wanna do PhD, do it like that. Tak der drama-drama bagai, tetiba jer dah submit.

Moral of the story: Low-key people got lot of admirable stories. Orang-orang yang suka mencapap macam aku nih, bukan ada apa pun. Play it for the camera ja…


One Response to “Tanpa drama”

  1. tulip says:

    wow.both are future Dr to be~ :)

Leave a Reply

See also: