define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Open Book - Pagi Hari di Durham

Open Book

Answering from comments in previous post:

Some people asked me, how’s my life is going to be like. You know, video Youtube etc – either I still going to do it or not. Zeah asked me that question as well. I told her ‘I couldn’t answer that’ and that is because… I do not know.

Salah satu benda yang buat aku sedikit lega selepas hantar tesis ialah – I do not where I’m going from here.

Well, tahulah yang akan balik kerja di USM. But that’s it! And I want it to be that way.

Sejak aku kecik, aku selalu ada plan. Lepas UPSR nak buat apa. Lepas PMR nak buat apa. Dan lepas SPM nak buat apa. Dan Alhamdulillah, rezeki aku baik, semua yang ditarget dapat dicapai.

Dan ini kali pertama yang aku tak mahu letak target 5 tahun akan datang. Setahun akan datang pun aku taknak. I wanna be an open book. Selain daripada tugasan kat USM, yang lain.. just let it flow.

Why? Coz I’m feeling complacent. And why bother?

Of course, salah satu benda yang aku sedikit nervous, and probably gonna be annoyed, ialah budaya orang kita selalunya suka lihat orang berjaya dan terus berjaya. Well, I’m not that clueless, although I may pretend to be like it sometimes. In our culture, by this age, now I should have a spouse, and then child, and children. Work wise – I should be making a lot of research, go to¬† a lot of conferences, publish in a lot of journals, be Assoc Prof (Prof Madya) and then Professor.

But that’s not my game anymore. I do not want to be defined by the culture of what success is like.

So?

I got a rather immature answer of ‘I do not know’.

Aku mahu bangun tidur, dan terfikir; oh, apa kata kalau aku submit paper di conference atau journal ini.

Atau aku mahu bangun tidur, dan terfikir; oh, apa kata aku berkahwin dengan gadis ini.

Atau aku mahu bangun tidur, dan berkata pada gadis yang dikahwini; oh, apa kata kita pergi backpacking minggu depan.

Something like that.

Sementara saat itu tiba, rilekslah.

Jadi, untuk menjawab sama ada aku akan teruskan buat video. Aku jawab begini, tunggulah aku bangun tidur dan terfikir; oh, apa kata aku buat video Youtube hari ini ;)

***

Kedua, soalan Fiza;

kalau terserempak aku di USM atau mana-mana, panggil saja apa-apa.

I won’t be offended by calling me just Amri, walaupun kat PPSM, diorang panggil aku Lutfi, so maybe akan guna nama itu untuk kerja. So Mr Lutfi is fine. Bro pun boleh.

***

A bit of the past and present. Gambar diambil kat Tay Mills, kat Mahadi punya university accomodation (Mahadi dah tak dok situ dah la ni). Gambar atas diambil pada tahun 2007, iaitu bila aku abis dari Brunel, Mahadi start kat Dundee, so aku pergi menyambut/melawat dia. Gambar bawah diambil pada 2012 iaitu minggu lepas :)


4 Responses to “Open Book”

  1. Nama Lutfi tu memang best.
    Tapi panggil Bro lagi best! ;p

  2. Kak ZBZ says:

    Mahadi nmpk tak de perubahan je dalam gambar tu. Lutfi…mmmm…. nmpk lebih mature… Satu perkara je yg sama. Dua2 org dah submit & tunggu viva.

  3. Amri says:

    Yup, dan dua-dua orang tak dapat tarikh lagi

  4. Kak ZBZ says:

    Nanti dtg viva, buat la lg satu video lagu raya lagi. Last punya…versi perantauan…

Leave a Reply

See also: