Adiwiraku

Adiwiraku tentulah Mr Ryan Reynolds.

Boleh?

Telah merapu secara berjemaah dua tiga hari kebelakangan ni. Dimulakan dengan aku yang menyuruh Kak Dijah, Naz dan Halim untuk update blog, diorang minta topik dan tema, itu sebab entri hari tu bertajuk Apakah yang saya selalu buat pada pukul 8 malam, juga ditulis oleh Kak Dijah, Naz dan Halim, tapi Naz dengan Halim gatal ubah tajuk sikit.

Oleh kerana aku tidaklah dapat memikirkan orang yang spesifik sebagai adiwira, jadi aku pilih penulis dan orang-orang yang terlibat dalam pembikinan cerita The Hunger Games sebagai adiwira. Boleh la kan?

Tadi sambung baca Catching Fire sambil makan pizza sebagai sarapan. And on the side note, kalau makan pizza kat sini ni, tak dikira mewah. Makanan mewah di sini adalah makanan-makanan melayu yang mencecah 5 pounds kalau makan kat restoran Melayu kat Newcastle.

On the side of the side note, mak cik kedai Pizza sangat bermurah hati. Dia kenal dah suara aku bila aku call order untuk collection. Lepas tu,ada royalti card, dia kasi stamp lebih. Kekeke.

Back to the book.

Aku suka buku ni. Sebab dia ceritakan emosi dengan baik. Bak kata Mahir bila baca e-novel aku yang dah lama gila tak update, dia rasa macam baca tentang kehidupan diri sendiri. Motip kan tetiba baca fasal Katniss yang baru habis Hunger Games, pastu relate dengan diri sendiri?

Yang aku tambah suka sebab bila baca second novel ni, think back about the movie, I understand kenapa Katniss react this way and that way dalam sesetengah situasi (ini usaha untuk spoiler free). Tidak seperti Harry Potter. Bila tengok movie Harry Porter banyak sangat tak terjawab. Yang paling tak puas hati ialah babak cinta Harry dengan Cho Chang yang sangat abrupt habisnya. Naz, sila salahkan producer film yang tak buat kerja dengan baik. Keke [saja cari fasal dengan Naz sebab dia adalah peminat tegar JK Rowling].

Anyway…

Katniss! Katniss! Katniss!!


5 Responses to “Adiwiraku”

  1. nzard says:

    Sbb Naz tak mai menjawab lg utk pihak JK Rowling and all the directors for HP movies, biar aku tlg jawabkan. Since HP book is much more longer and complex storyline, I imagine adaptation to movies will be harder to do (same case as LOTR) but then again, it also depends on the directors & screenwriters abilities to adapt it too. Anyway, I enjoyed the HG trilogy as well and since you said so yourself (not an avid reader)you would find the book entertaining and all. As for me, it’s an okay book, better than the Twilight series (trilogy/saga/or whatever crap they’re labelling) and I urge more people to give it a try. I normally don’t randomly buy an author I’ve never read before but I must say I didn’t regret reading Suzanne Collins! As for the HG movie adaptation, a lot of it fit my imaginations (the Capitol esp their wardrobe, Katniss, the arena, Cato, Rue, Effie and the President) and also some which didn’t [Seneca, GALE (I hate that guy playing him, seriously!), Cesar (no offense to Stanley Tucci, love him, but no), PEEEEETA (altho I kinda dig his Jack Dawson-inspired haircut, kekeke), the training scene, some of the scenes during the game and the berries scene! (it should be more dramatic, well it sounded more dramatic the book)]. ALso Cianna didn’t fit my imagination either but I think Lenny Kravitz did a good job esp with a gold eyeliner. You should try that sometime, Edward. Ok, begitulah review saya pada hari ini. Sekian. (motip begitu emosi skali? LOL)

  2. Amri says:

    Kenapa komen panjang takde perenggan??

    Cubaan perenggan 1

    Cubaan perenggan 2

    See, tekan enter jer pun. Hehe :P

  3. Naz says:

    Well said, Nzard!!

    Kisah chenta Harry dan Cho lebih detail dan kompleks di dalam buku drpd yg ditunjukkan dalam filem occay.

    Aku pun suka Katniss jugak.

    Juga setuju dengan Nzard mengenai berries scene.

    Walaupun aku tak penah baca buku dia, aku percaya scene tu kat dalam buku mesti lebih dramatik dan lebih menyentuh hati.

    p/s: kemudahan perenggan digunakan sewajarnya dlm komen ini. stk.

  4. Amri says:

    Sebagai avid-fan of romance movies, aku kecewa sebab tak rasa in-depth babak Harry dengan Cho. Kan aku pernah tanya kenapa ending dia macam tu and then you explain to me of what actually happen.

    Oh, samalah macam fasal Ron dan Hermione kan? Dari perspektif orang tak baca buku, tak tahu pun yang diorang ada apa-apa..

  5. nzard says:

    Whoops, sorry admin for the lack of perenggan! Moral: Bacalah buku for better explanation or like what I also love doing, read Wikipedia :)

Leave a Reply

See also: