define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Hunger Games - Pagi Hari di Durham

Hunger Games

Caution: This entry contains spoiler for Hunger Games. Don’t proceed reading if you don’t want to spoil the plot.

Habis menonton Hunger Games, sementara menunggu train balik ke Durham dari Newcastle, aku masuk wikipedia dan spoilkan diri sendiri untuk tahu buku kedua dan ketiga. Mahu tahu apa yang terjadi.

 

Don’t get me wrong, I hate spoiler. Sapa yang spoilkan rancangan tv kegemaran aku, terus dimasukkan dalam senarai hitam. Tidak akan bercakap dengan dia pada selagi tidak menonton rancangan tv minggu tersebut supaya tidak dispoil (a bit hyperbole, I think).

Tapi sangat mendebarkan tengok Hunger Games. And I am hopeless romantic. So, sangat mahu Katniss dan Peeta selamat bersama-sama di hujung cerita. Tapi sebab tahu yang ni based on novel, dan novel ni kadang-kadang tak stereotipikal, dan ini pula bukan romance genre punya movie. So, ada kemungkinan Peeta mati di hujung cerita.

So, I was actually worried. Mujur dua-dua selamat dan pulang ke kampung District 12 dengan selamat. Terus rasa lega.

Tapi lakonan Jeniffer Lawrence (sebagai Katniss) tu sangat meyakinkan yang dia tak lah suka kat Peeta tapi sekadar berpura-pura suka sebab nak selamatkan Peeta dan dapatkan ubat. Lakonan Josh Hutcherson (sebagai Peeta) yang crush pada Katniss tapi dulu tak pernah bagitau tu juga meyakinkan. Terus tetiba relate dengan diri sendiri. Oops.

It’s a good movie. Bagi aku, kalau lepas keluar cinema, still bercakap, sampai balik rumah pun still terfikir – then it’s a good movie. It make me think.

Terus bercadang untuk beli buku sequel. Catching Fire.

Tengok kejap dalam google books sebab dia ada preview beberapa page awal, baca dia punya ayat (sebabnya kalau ayat kompleks kompleks ni, aku cepat hilang tumpuan. Aku kena ayat-ayat style percakapan yang biasa didengar dalam tv, baru aku boleh tumpu lama sikit); dan kemudian found out yang ayat dia agak simple.

Masuk Amazon.co.uk dan dah order pun. 2-3 hari sampai.

Semangat okeh.

It’s a good movie. Very strong cast.

Tengoklah.


9 Responses to “Hunger Games”

  1. Naz says:

    Hamboi……..

  2. Amri says:

    Kekeke

  3. SPOILER AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  4. Amri says:

    Dah tulis dah pun amaran!

  5. NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

    AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  6. nzard says:

    Haven’t watch the movie yet (this weekend hopefully) but have read all the 3 books so full review would have to wait but I so do not picture Josh Hutcherson and Liam Hemsworth as Gale and Peeeeeeta, AT ALL. But yes and yes to JLAW!!!!

  7. meyya says:

    aduhh terbace plak . spoil..

  8. ala,macam ramai je cakap best.
    T__T harus ditonton lah ni.

  9. nzard says:

    Spoilers sket lagi, tak sabar nk tgk the next Game! May the odds be ever in your favor~

Leave a Reply

See also: