Sesaran berbeza tapi jarak sama

Mula-mula part tuh.

Sentap sikit sebab rupa-rupanya salah benda yang dimaksudkan.

Dalam kepala otak aku, aku terkalih sesaran dan jarak. Itulah masalahnya bila tak merujuk pakar terlebih dahulu. Hasilnya, benda yang belajar time Form 5 dan matriks juga first year uni sebab amik satu Physics paper, telah dilupakan.

So, aku sebenarnya nak cakap jarak berbeza, tapi sesaran sama.

Maksudnya, macam ni; walaupun langkah yang kita ambil tu berbeza, ada orang guna jalan jauh mahupun dekat, tapi sesaran itu sama: maksudnya ke memang menuju dari point A ke point B.

Tapi dengan lirik yang tersalah tadi, aku terpaksa fikir balik apa maksudnya.

Maka sesaran: displacement ialah garis hijau.
Jarak: distance ialah garis lurus A-B dan A-C.

Dalam kes ni bila dikatakan sesaran berbeza, tapi jarak sama, sebenarnya dah salah konteks bahasa. Sepatutnya jarak sama tapi sesaran berbeza.

Maksudnya, walaupun jarak kita melangkah tu sama sahaja orang A dan orang B, tapi sesaran kita (betapa jauhnya kita meninggalkan titik A) berbeza. Dalam kata lain, kita punya sesaran tu tak jauh sebab kita dok melengkong pi kot lain lah (seperti garis lengkung A-B yang berwarna hijau).
Phew. Nasib baik ada maksud di sebaliknya.

Ciao


2 Responses to “Sesaran berbeza tapi jarak sama”

  1. blubell says:

    hahahah! Aku baru bukak post hat ni. Boleh lah kan.. ramai yang keliru kah?

  2. Amri says:

    Takdelah, takdak sapa pun tanya. Aku ja yang confuse hari tu

Leave a Reply

See also: