Hunting

Hehe, tidak sangka entri ‘Share’ seperti membuka pandora box. Membuatkan orang lain turut meroyan bersama.

Anyway…

Semalam aku pergi lagi training Frisbee. Sangat sejuk dan berangin. On the way nak balik, aku jalan dengan sorang mamat ini yang bernama Rob. Hari tu kitorang train dah sekali waktu kat indoor stadium. Turn out to be yang dia agak cool, walaupun dia senyap. Aku ~ kalau one to one dengan orang British, baru aku ada kemampuan untuk chatty sikit. Kalau dalam group, terus aku tersentot, jadi pendiam.

Waktu malam kitorang gathering sambil main treasure hunting. Kena go around Durham dan tangkap-tangkap gambar. Which usually they ask us to do stupid stuff. Really fun, plus group kitorang menang, dan team mate aku pun sangat friendly.

Cuma balik dari social tu, aku komplen kat Hafidz sebab ada sorang mamat nih yang sangat annoying. Tetiba aku terasa macam aku kembali kepada zaman-zaman sekolah menengah. Dari waktu training lagi, aku just nak being friendly, tapi dia dah mula bagi statement-statement yang macam saja nak cari fasal.

Waktu sebelum treasure hunting bermula, aku tanyalah, ‘what does mounting means?’ sebab ada arahan ‘picture of you mounting a monument’. Something like that.

Dia bagitahulah yang mounting tu ‘get on the top of it’. Which is fine. Tapi dia sambung ‘your English is not very good, is it?’ Sentap okay. (BTW, mamat ni pun Asian origin jugak). That’s a really condescending remark!

Firstly, aku tahulah ko tu dah membesar sepanjang hidup kat UK, tapi takyahlah nak bagi remark macam tu.

Second, English is my second language, so what if I do not know certain word?

Third, in my case, aku guna perkataan ‘mounting’ such that ‘mounting a drive on Linux’. Dan kalau ko tak guna that way pun, aku takkan kata ‘you are rather stupid in computer, aren’t ya?’

Dan aku rasa annoyed sebab dia saja bila nak bangun dari kerusi, saja tekan bahu aku.

Terduduk pula dekat group dia waktu diorang kira markah. So, aku dok bercerita, dia saja nak tambah ayat-ayat menyakitkan hati.

Haiyoh! Ini drama sekolah menengah okeh??

Padan muka kumpulan dia kalah.


9 Responses to “Hunting”

  1. WaReMoN says:

    hah, aku ingatkan jenis2 camni hanya wujud dlm cerita tv ja. super-showoff!

  2. blubell says:

    aiyoh, wujud juga kah di zaman ini. eww, tapi kenyataan yang berbaur menilai dari pihak ko memang agak best. Rasanya sebab dia Asian descend tu yang berlagak tu. Britons tak pun macam tu!

  3. Amri says:

    Fariz, welcome to my life. Keke :P

    Fiqah, guess so. But saying that, aku pernah juga jumpa sorang mat saleh ni yang pernah juga bagi remark yang lebih kurang sama.

  4. dyla fadyla says:

    maybe, he think he is good enough.. huhu..
    in medic term,unconcious..haha

  5. dyla fadyla says:

    *unconscious [error] =)

  6. am, hang kena belajar jadi diva.

  7. owh. hang tak layak jadi diva huh? *mengeji di akhir sentence*

  8. nurul says:

    ahha..i thought mounting a drive kat dalam linux jugak tadi..lol

  9. Amri says:

    Dyla, I would think so.

    Nurul, right?

    Halim, aku takleh jadi diva. Aku boy-next-door. Keke

Leave a Reply

See also: