Riot

Just created a category called ‘Out of My Bubble’. Apparently I wanna share something that’s not just about me. Sign of maturity?

Anyhow. I’ve just realize that there’s riot going on in London, which is now is the third night of it.

What’s happening to Europe man? Last month was Norway, and now in London?

If I’m being honest, I always feel that roaming around in Europe city is fun and safe. Probably it wasn’t but I did feel safe. Now?

Khabarnya, ada kejadian seorang suspek pengedar dadah yang ditembak. Katanya, memula keluarga dan kawan-kawan dia tak puas hati sebab polis tembak walhal dia takde senjata pun, tapi kemudian dibuktikan yang ada pula senjata itu. Somewhere along that line ~ dari protest march, kemudian jadi violence. Siap bakar-bakar kedai, bakar bas.

Dah merebak pula sampai ke Birm, Leeds, Bristol dan Liverpool. Harapnya tak sampai Newcastle lah. Katanya ada kaitan juga dengan skim benefit yang dikurangkan. Well, benefit ni macam zakatlah. Tak panggil zakat lah sebab bukan sistem Islam dan juga bukan kutip dari sumber zakat. Tapi basically, kalau orang UK kat sini tak kerja, bolehlah dapatkan benefit ni untuk tampung hidup seharian, sikit-sikit. Atau kalau kerja-kerja yang biasa, boleh minta juga. Tak berapa pasti, tapi itulah aku dengar, sebab Sam dulu cakap yang dia pernah juga dapat benefit untuk beberapa bulan sementara tak kerja lagi.

So, dikatakan duit ini dikurangkan, jadi salah satu faktor.

Yang teruknya dengan kedai-kedai dan bangunan pun dipecah masuk dan dibakar. Diorang curi barangan secara beramai-ramai. So far, aku tak dengar lagi apa cerita kawan-kawan aku di London. Adalah baca-baca status diorang tapi takdelah yang diserang oleh orang-orang yang buat riot ini.

Read more here. Wikipedia mate, it’s easy.

Tapi, kalau malas baca, klik sini. Ada gambar

Ataupun kalau nak yang ada text dan ada gambar, klik sini.

[Dah suap dah, kalau tak klik juga, tak tahu lah..]

Dear Malaysia,

Please be a nice and a safe country so I can go back and enjoy kedai mamak like I always had.


4 Responses to “Riot”

  1. mahir says:

    baru je jejak kan kaki :(

  2. akueachik says:

    terrible, huh..huhuhu

    insyaALLAH,Msia akan selamat2 sj..

    do come back safely.. :)

  3. WaReMoN says:

    sbb tu la jgn ada demo2 ni, mesti ada org yg amik kesempatan punya

  4. Miza says:

    LOL! Internet is such a small place, a few minutes ago I randomly googled ‘Is Durham safe from the riot?’, then your blog muncul on the search engine list.

    Inda ku sangka tercari your blog plang! Yea, it is scary thinking about the riot. I don’t even want to go out anymore, the internet is the only thing that keeps me updated with what’s going on out there. Thankfully, Durham and Newcastle is safe, for now. I found some facebook groups saying ‘No riots to Newcastle’, apparently the Geordies have strong pride their social identities and not going to go ‘Ape’ like the people down south.. Way to go!

Leave a Reply

See also: