define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Stamp - Pagi Hari di Durham

Stamp

liverpool3
Berjalan-jalan di Liverpool hari tu, aku stop dekat Tate Museum (seperti yang telah diceritakan), lepas tu aku pergi tengok area gift shop. Sambar satu poskad yang nice kemudian aku ke kedai sebelah, cari setem.

‘Do you sell stamp here?’, aku tanya, sambil lidah pedo sebut stamp macam sebutan british, dan bukannya American.

Ooh, once I’m back; I’m gonna miss that ~ pushing myself to imitate British accent.

One thin that you should know about me ~ is I’m not a natural when it comes to language. I’m not. And you peeps who knows me know that I’m not being humble here, just stating the truth.

Aku start hang out dengan orang-orang Brunei sejak aku sampai Durham ~ which 1st generation (Zeah, Arni, Nurul and Zatul), 2nd generation (Kam and Huda), 3rd generation (Hafidz, Hafizah) and 4th generation (Hasnol, Miza, etc); baru sekarang boleh nak tiru-tiru sikit cakap Brunei.

Tapi adalah sedikit sukses itu hari.

Waktu kat Leeds, yang lari 10k tuh, kitorang tidur rumah kawan Syukri yang bernama Sam. [eh, jap nak check dah cerita ke belum] [oh, dah cerita rupanya... fasal Sam salah anggap aku orang Brunei, so skip..]

But yeh…

Pernah aku tanya seorang mat saleh, kenapa kalau orang-orang British nyanyi, diorang tak guna accent UK, tapi guna accent American. And then this guy told me that ~ it’s gonna be weird ~ kalau diorang guna dialek tempatan. Maybe betul juga.

Tapi somehow recently aku agak enjoy dengar lelagu yang dinyanyikan dalam accent tempatan diorang. Well, a bit like if you listen to Rihanna, dia punya accent African-American dia agak menonjol so, kinda nice there. Juga macam Pitbull dalam rap dia.

Try dengar mamat ni ~ Hobbie Stuart yang aku randomly terjumpa kat Youtube.

Accent British dia agak kuat.

Beri perhatian pada perkataan ~ can’t, dance, getting

P.S: Sapa yang suka lagu Price Tag yang versi rancak, maybe tak berapa suka versi tone down macam ini. Sapa yang suka lelagu jiwang aku, maybe boleh layan lagu ini… [boleh?]


8 Responses to “Stamp”

  1. mahir says:

    versi amri satu!

  2. Amri says:

    Wah order kedai mamak kah?

  3. mahir says:

    hahahahahahhaaa

  4. huda says:

    price tag, version jiwang…
    boleh dgr ah time alone,smbil layan perasaan.. wat kije..tapi kalau kene masa tak sesuai..boleh dibuai mimpi…

    betul gak tu..versi Amri tak dak ka??
    wondering akan menjadi version jiwang or pop??
    or both maybe..Go Amri!!

  5. WaReMoN says:

    ang patut dgr Lily Allen, tu British accent kuat gak tu

  6. Arabella says:

    how about Adele? bila dia nyanyi mesti ada Brit accent..

  7. Amri says:

    Pernah dengar Lily Allen dan Adele; tapi maybe sebab dok bersembang dengan orang-orang sini, tak terasa kuat sangat Brit accent diorang….

    Listening to ‘Set Fire to The Rain’, dan tak terasalah sangat british accent dia. Dia pedo pedo macam American accent sikit..

  8. blubell says:

    Hobbie Stuart yang bersuara lunak! Loghat Britishnya yang kuat menambah kelunakan. keke.

Leave a Reply

See also: