define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Reverse - Pagi Hari di Durham

Reverse

Aku tersedar kenapa aku enjoy menulis blog, tapi agak risau-risau hendak tulis status dalam twitter mahupun facebook.

There’s too much room for interpretation in twitter and Facebook status updates.

Kecualilah bila bercakap fasal ‘akan masak ayam goreng malam ini.’ Itu okaylah.

Tapi bila aku cakap ‘minum air campur madu hari ini’ pun, ada dua orang reply pada aku tanya sama ada aku batuk. But I guess, yeah, some people do not like to read much just to know what’s going on with a person.

Me ~ I like a person who is willing to read/listen to me for minutes (tak perlulah hours) to hear about a story. That way, there will be less room for misinterpretation.

Anyway…

Copy dan paste kerja-kerja lama dalam writing draft. Wah, dah ada dalam 54 pages sebelum masukkan paper yang Cardiff dulu (dalam 8 page kot) dan literature review punya chapter. YES. Terasa banyak. Walaupun of courselah, it’s not a matter of quantity; quality maa…

Sekarang ni tengah menjadikan lagi Coming Home sebagai inspirasi untuk pulun writing. Oh, tahu tak lagu itu?

Yang nih.

Yang video klip asal dia versi lain. Yang ni aku dengar sebab lirik dia lebih best dan agak down to earth daripada versi yang dia release.

Honestly, I’m nervous of coming home. How many years now I’ve been here? Dah 3 tahun 4 bulan, kalau campur waktu kat Brunel dulu, tambah lagi satu tahun. I’ve spent my ‘young man’ years aku kat sini :P

But don’t get me wrong, I’m looking forward for it. Tapi salah satu diskusi dalam psikologi ialah berkenaan reverse culture shock. Dan katanya Wikipedia (di sini):-

Reverse Culture Shock (a.k.a. “Re-entry Shock”, or “own culture shock”[5]) may take place — returning to one’s home culture after growing accustomed to a new one can produce the same effects as described above. This results from the psychosomatic and psychological consequences of the readjustment process to the primary culture.[6] The affected person often finds this more surprising and difficult to deal with than the original culture shock.

Hm.. more difficult to deal with reverse culture shock than the original culture shock!

That’s kinda worrying!

But that’s true. Hari itu aku keluar dengan seorang kawan. So, kebiasaan sahaja orang-orang sini menepati masa. Tapi kawan aku ini memang buat macam style orang-orang kita, turn up lambat. Aku betul-betul hangat hati. And then I realise ~ that’s gonna be the culture in Malaysia (or has it change?)

A lot of stuff are different which I’m so accustomed to. Fasal kalau orang nak datang rumah ~ diorang akan beritahu dulu. Fasal perbualan dengan rerakan sini yang tidak berapa bergosip. Fasal jumpa pak cik mak cik  yang tak dikenali di sini dan kitorang bercakap fasal cuaca atau aktiviti yang dia buat hari ini; dan bukannya sama ada dia ada anak saudara atau ahli keluarga yang boleh dikenalkan sebagai calon isteri.

Dan kawan-kawan UK aku jarang benar tanya soalan-soalan peribadi. Well, to be honest, orang-orang UK mungkin lagi reserved berbanding orang-orang Malaysia. Diorang tak macam orang-orang US yang korang tengok dalam Desperate Housewives. Or probably they are… but I haven’t seen one yet.

Enough of complaining.

I ain’t sure if you guys could relate to what I’m saying. Probably I sound obnoxious for writing above stuff.

Anyway…


7 Responses to “Reverse”

  1. mahir says:

    tu namanya janji melayu. kalau dengar depa cakap ‘ on the way’ maknanya depa otw masuk bilik air. bukan start enjin atau di atas jalan raya. keke

  2. Amri says:

    Berdoa supaya tidak berkahwin dengan orang sebegini. Eceh..

  3. mahir says:

    aminnnnnnnnn haha

  4. nurulhuda says:

    i’m wondering too…
    kenape org2 di m’sia prefer dgn soalan2 peribadi..
    gossip, n so on… sumtime rasa annoying..
    maybe lebih kepada..”they want to hear what they want..”….baik lah tnye ttg projek thesis ke, sekurang-kurangnya bile terase..duk pulun siapkan kije…sebab rase malu..sbb tak siap2…

    “coming home”..selalu mnjdi lagu tema bile nk balik rumah sndiri…

  5. Amri says:

    uh, tak best jugak kalau mentaliti hendak ditanya fasal thesis supaya terasa malu tak siap-siap.

    Saya mahu ditanya fasal thesis kerana memang si penanya itu berminat untuk tahu bidang research dan research yang saya buat.

    fuh, nasib baik tidak ada rasa malu walaupun thesis tak siap-siap.

  6. nurulhuda says:

    if penanya berminat..kite pun lagi berminat untuk bercerita..tpi bertnye sbb bnde lain..but atleast encourage untuk mnyiapkan..=)

  7. WaReMoN says:

    Marilah kita membaharui “janji Melayu” supaya jadi janji yg lebih baik.

Leave a Reply

See also: