define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Plus - Pagi Hari di Durham

Plus

Google+ atau Google Plus: something yang macam facebook jugak.

Tak direlease kepada public lagi. Maybe soon.

I’m looking forward for it. Tapi tengoklah. Tidak tahu sama ada it will become a phenomenon like Facebook or not.

We’ll see.

Salah satu konsep yang aku suka fasal Google Plus ialah Circle.

Basically, kita masukkan rakan-rakan tertentu dalam satu kumpulan tertentu. Dan kemudian kita boleh post sesuatu status updates pada kumpulan itu sahaja.

I’m uncertain of how it will differ from Facebook List. Sebab Facebook List pun boleh buat yang lebih kurang sama. But it’s promising. And you know what, probably Facebook will get intimidated and present the same concept.

Ada seorang kawan aku cakap, just be yourself and say stuff that you like on Facebook.

Bagi aku ~ that’s the different of me and you. Aku rasa ~ kita harus sesuaikan diri kita berdasarkan orang yang kita bercakap. For me, that’s manner. Not pretentious.

Aku teringat satu ketika, Anuar datang rumah. Jemput dia masuk dan mak dan ayah aku ada kat sebelah juga.

Aku tanya, ‘bini hang macam mana’ (baca: how’s your wife?).

Mak aku tegur, sebab aku menggunakan perkataan ‘bini’ yang dianggap kasar.

Of course, aku tak rasa yang mak aku rigid dan tak bagi guna perkataan ‘bini’. Cuma dalam persekitaran yang ada orang-orang tua, terasa sedikit kurang sopan. For me that’s manners.

Again, dengan budak-budak Labu Besar, adalah entah macam mana, istilah ‘adik ikan’ digunakan dalam projek (hasil dari fasilitator yang kepala gila-gila juga). Dan seorang budak nih (ex-student) menggunakan sewenangnya depan kak aku. Aku pergi jumpa dia, dan bagi warning. Sebab istilah itu macam sedikit tidak berapa sopan.

That’s me ~ probably paranoid, BUT I think that’s just making common sense. Some words are not suitable to everyone.

Macam aku sendiri. Kalau ada bebudak muda yang menggunakan ejaan yang ‘fancy’ seperti itew, jew dan banyak lagi singkatan, aku mungkin rasa tidak selesa. I guess I’m too old to use that new style of typing.

Maka here comes Google+, a new shine in hope that it will really gives more privacy. Whether it really work as I hope it will be, I’ll never know… not yet


6 Responses to “Plus”

  1. mahir says:

    aouuhh *sambil melihat dari belakang tiang*

  2. Mach says:

    “adew jew”- maksudnya “ada yahudi”

  3. ida says:

    salam, durham kat mane?? dtg la london, boleh meet up :)

  4. Amri says:

    Mahir, kenapa dari belakang tiang?

    ida, Durham dekat Newcastle. Jarang turun london…

  5. mahir says:

    Kalau x tahu tentang sesuatu,saya suka dengar so tu yang menyorok belakang tiang *tetiba*

  6. WaReMoN says:

    Meh aku add ang

Leave a Reply

See also: