Ironi

Such a tiring weekend.

Anyway.

I’m feeling okay. Actually, I’m feeling good. Cuma terasa ironi. Bila orang bertanya fasal study, semua pakat-pakat buat nada risau atau simpati. Come on, it’s life. Kalau tanya orang lain macam mana kerja hari ini, dan orang kata penat atau letih, kita takdelah nak buat reaksi macam kasihan pun. Hence, kinda of reaction I’m hoping if you ask me about my studies. It’s hard, but well, it’s life. Nothing comes easy.

Hari itu beritahu Hafidz akan satu joke yang mungkin agak kejam, yang aku baca dalam komen di Youtube fasal Rebecca Black yang nyanyi lagu Friday. It goes like this.

‘Rebecca went to a stadium and died’.

‘Why? Sebab kena attackkah?’ tanya Hafidz.

‘No, she got a heart attack, because there’re too many chairs that she could choose from’.

Well, yeah.

Lagu Friday itu memang membuatkan aku ketawa tapi impress pada masa yang sama. At the moment dah dekat 80 juta views di Youtube.
The lyrics is really bad, we know that, tapi aku beritahu Hafidz.

Yang ironinya ialah apa yang dia buat ni sama saja macam orang-orang lain buat dalam Youtube, tapi dia kena attack lebih, mungkin disebabkan rakaman dan kualiti video (video ya, bukan lagu) macam editing profesional, jadi orang lebih rigid dan kritikal?

One guy (actually nerimon on Youtube), dia cakap fasal perbezaan muzik dan filem. Kalau movie, kalau nak tengok, people have to pay first, and then watch. And you either like it or hate it afterwards, but you’ve already pay your money. But music is a bit different, you pay it if you like the song or the artist after you hear their music. If you hate it, you don’t buy their music while you probably leave a furious and bad comment on their Youtube if you could. On the other hand, you may still like Maher Zain but you just end up downloading pirated copy of his music after all. Irony?

Back to Rebecca Black. Kalau aku tengok video tu, aku bayangkan macam aku tengok rancangan Sesame Street, kan ke lirik dia sejenis macam tu. So takdelah aku kisah sangat.

And what have we become? Lagu-lagu Britney, Lady Gaga, Katy Perry dan Ke$ha bukan main banyak lagi yang ridiculous dan/atau berbaur seksual tapi biasa jer kaan. Bila lagu Friday ‘fun fun fun fun’ ini, kena kritik gila-gila. Perhaps if she turn herself like a drunk Ke$ha, then people would be okay? Irony.


Leave a Reply

See also: