define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Inferiority… not - Pagi Hari di Durham

Inferiority… not

Bercakap hari itu dengan Abang Wan, fasal inferiority. Tiba-tiba aku termengaku yang aku inferior, sebelum kemudiannya terus aku betulkan, “I’m not”.

My close friends of mine probably had heard this story. We called it ‘vain story’. And this is kind of story I would keep repeating, especially coz I easily lose track of who I had told this story.

That’s me. I remember people’s face. I barely remember people’s name. And I definitely do not remember what story have I told to which person. Oh, tapi ~ experience in life ~ I think I could remember quite a lot. Misalnya aku masih ingat naik motor dengan Mahadi on the way nak ke area Seagate, bila sampai di lampu isyarat dekat N-park, kitorang menyanyi lagu unwell. Memula aku start nyanyi guna key aku, pastu Mahadi, dek kerana tak sampai key aku, dia turunkan key ke key dia dan aku pun ikut nyanyi key itu juga.

Oh, about people’s face ~ selalunya aku ingat, walaupun kadang-kadang aku tak ingat dekat mana aku nampak orang tu. Semalam, jalan dengan Hafidz, aku cakap, oh tu mak cik kerja kat Tesco (which is now, I think mak cik tu kerja kat Falafel sebenarnya). Sambil berjalan aku dah pernah nampak akak yang kerja dekat Burton, mamat yang kerja kat Esquire dan mamat-mamat yang pergi satu gym dengan aku. Minggu lepas, bagi salam kat mamat yang pergi gym sekali sebab jumpa dia kat masjid waktu Solat Jumaat. Padahal sebelum ni kalau nampak kat gym, tak tegur pon.

Oops, seperti biasa, hendak bercerita fasal vain story, terdrag kepada cerita lain dulu.

Anyway. Untuk menafikan yang aku inferior, aku bercerita pada abang Wan.

Dulu waktu Darjah 1, kitorang belajar Bahasa Inggeris lepas bulan Julai. Belajar la perkataan simple-simple.Waktu tu kena baca something like ‘I brush my teeth’ (buat action), ‘I comb my hair’ (buat action) etc. Come on, its 7 years old AND waktu tadika takda silibus Bahasa Inggeris (I made it sounds like I’m from such a past where it’s like sooo long time ago, which is half-true).

Jadi tetiba cikgu tanya sapa nak present kat perhimpunan Isnin depan. Aku ingat, yang aku taklah mencapap kata nak. Tapi kemudian cikgu suruh aku dan kawan aku untuk persembah kat perhimpunan.

Aku pun cakap ‘tak nak’.

Kawan aku, kita bagi nama M sebab aku lupa namanya, macam semangat jer sebenarnya sebab dapat buat sama-sama.

Cikgu macam pujuk suruh buat sebab dengan kawan kan?

Sekali aku cakap, ‘kalau dengan M taknak, kalau seorang-seorang naklah’.

Sure cikgu aku dapat ‘sentap moment’ at that time.

I still remember that and now, I was like ~ WHOA…  keji…

Anyway…

Kadang-kadang aku dengar cerita-cerita sama jenis fasal anak menakan aku. I was like … well, that sounds familiar.

Cerita kak aku fasal anak dia.

“Mama, Najla gagal” dengan penuh dramatik. Kak aku terkejut. Dia tunjuk satu subjek dia tak dapat A, and she defines it as a ‘failure’. I was like ‘whoa’! That’s not good at all, while asking my sister to assure her that it’s okay to get a B. Bahaya kalau dari kecik dah boh standard tinggi nih. Oooh, am I talking from my experience? Keke.


3 Responses to “Inferiority… not”

  1. WaReMoN says:

    Pergh, takut gak aku dgr

  2. Arabella says:

    mencapap?tak pernah dengar. the right word bukan mencapub ke?

  3. Amri says:

    Arabella, neither of the words are technically legit. So.. who cares, aite.

Leave a Reply

See also: