Backup on Idrive

Okay, ini entri yang mungkin berguna kepada rerakan yang belajar mahupun berkerja.

Online Backup. Kawan aku Kak Sharidah ada bagi peringatan untuk selalu buat backup kerja-kerja research, takut-takut tetiba komputer buat hal. Dan dulu pernah satu kali, komputer Kak Khalidah masuk virus. Dia attack semua fail-fail Words. Kesian gak ar sebab writing dua minggu dia hilang macam tu ja. Mujur ada backup lain jugak. Tapi backup kat thumbdrive pun hilang gak sebab virus attack sekali.

Aku searchlah review untuk online backup dari PCMag, dan sekarang ni aku tengah try IDrive. Up point ialah dia bagi 5GB free. So, kira okaylah kan.

So, cubalah Idrive kat sini.

Automatic Scheduling

Enable automatic scheduling. Buatlah setiap satu dua hari, so kerja-kerja yang baru dibuat akan diupdate dalam server sana.

Continuous Backup

Takpun select continuous backup. Kalau select feature ni, dia akan update real-time. Maksudnya kalau ada perubahan sikit dalam folder yang kita backup, akan dia update jugak kat server. Well, aku tak lah pulak tahu sama ada dia akan slow kan sikit komputer atau tak, tapi one thing to ask ourself. Kan ke kadang-kadang bila kita buat kerja, kita rasa macam kerja yang awal lebih baik, so; kalau terus update memanjang, dah takdelah source yang awal untuk kita ambil balik. At least kalau buat schedule punya update, fail yang awal tu ada lagi.


4 Responses to “Backup on Idrive”

  1. entry ini mengingatkan ku kepada rihanna’s shut up & drive~

  2. Amri says:

    MOTIP?!!

  3. WaReMoN says:

    wah, aku mmg mencari online backup ni utk simpan semua softcopy resit aku utk segala transaksi online banking and such. kena try nih! :D

  4. bro! ini sangatlah membantu. thanks!

Leave a Reply

See also: