London ke Paris

Travel Tips again! For my fellow friends Faizal dan Mirza yang akan sampai.

First, Paris jugak akhirnya menjadi pilihan. Sigh. Anyway… what can I do…

Ini tips dan panduan untuk sampai Stansted dan nak Paris.

London Stansted

Ini tempat mendarat kalau naik AirAsia. Kalau naik bebenda lain, mendarat kat London Heathrow. One thing to note, sebenarnya taklah mahal sangat pun kalau naik bebenda lain pun. Emirates dan Gulf Air agak okay sebenarnya.

Once sampai di London Stansted, maka perlulah bergerak ke tengah London. Ada 2 cara. Satu naik bas, satu lagi naik train. Kalau naik bas, harga tiket ialah dalam 10 pounds sehala. Masa dia ialah dalam 1 jam setengah.

Maka pilihlah train. Sebab train 40 mins. Tapi amiklah return (kalau nak kembali semula ke Stansted lah)! Sebab kalau single trip dia = £21 . Kalau return 29.70. So, sehala dalam £15 sahaja.

Aku akan suggest hostel ini Smart Hyde Park View di Bayswater. Cari kat hostelworld.com. Hostel ni ranging dalam 10-25 pounds satu malam. Satu benda yang common ialah hostel banyak yang mixed room. Tapi hostel ni ada female dorm untuk wanita. Lagi satu yang bagus ialah ada tirai dekat katil. So, kalau nak tidur, bleh tarik tirai ni, so orang tak nampaklah. Keselesaan biasa-biasa sahaja. Ni aku imagine untuk orang-orang yang bajet lah. Kalau tak bajet, gi tido hotel.

Yang bestnya Smart Hyde Park View ini ialah dia dekat benar dengan Malaysian Hall. Maka, kalau nak gi sarapan, lunch, dinner, sangat senang, plus ada prayer room juga kat Malaysian Hall, so senang nak solat.

Route: Stansted -> Liverpool Street (train/bus), Liverpool Street -> Queensway (naik Tube, Central line, kaler merah). Queensway-> jalan je ke Hostel.

Kalau sampai awal pagi, bolehlah explore Londont terus. Kalau sampai malam, pergilah Leicester Square. Ada tv besar kat situ, and seems to be location yang orang suka masukkan dalam movie.

Sekarang kita jump ke Paris.

Paris

Dengan anggapan naik easyjet, maka kena pergi London Luton. Make sure dah check in online sesiap. Kalau tak, maybe bleh check in kat sana gak kot, tapi katakanlah terlambat. Who knows..

Belilah tiket bas dari easybus.co.uk awal-awal, supaya boleh jimat. Actually, boleh juga kalau tadi pon beli tiket bas awal-awal gak, so terpulanglah. Cuma aku tak favour sangat lepas penat-penat naik berjam-jam flight, pastu naik lagi bas. Letih woo.

Aku tak pernah fly dari Luton, so aku tak tahu sangat nak ke sana. Ada train juga. Tapi kalau naik easybus, boleh pilih naik dari Marble Arch. Dekat Oxford Street tu, so bleh windows shopping dulu sementara nak menunggu bas.

Sampai Paris, naiklah train juga. Yang ni kena hati-hati atas pilihan yang dibuat.

Kalau dah sampai tu pukul 5 petang ke atas, aku akan sarankan untuk terus ke tempat tido, dan tido. Atau setidak-tidaknya pun keluar dekat kawasan persekitaran, cari-cari makan ke apa. Maka, belilah tiket sehala dari Charles De Gaulle ke Central Paris. Takyah habiskan duit pun untuk beli day travel ticket sebab tak sempat pun nak pusing-pusing. Hm.. depend la kot. Dulu waktu aku sampai waktu backpacking, kitorang decide untuk ke Eiffel Tower. Last-last tak sempat nak spend masa lama pun kat situ. Rugi ja amik day ticket.

Oh, Paris dan kebanyakan bandar Eropah lain, dia punya return ticket = 2 kali ganda single ticket. So takyah risaulah untuk beli return ticket. UK ja yang lain. Kalau nak pergi Newcastle, beza single ticket dan return adalah dalam 50p.

Oh, hostel-hostel di Paris sangat tidak best. Well, I’ve been to two only so far. Tu pun aku dah cari yang paling murah iaitu 20 Euro. Yang first time ngan Mahadi dan Rosmin dekat 30 Euro gak, tak best sangat pun plus bilik air bersambung dengan bilik tido dan tidak ada tirai. I’ll put it this way. I’ve paid around 15Euro for hostel in Germany and Austria and I even got internet and free breakfast. Kat London, ada gak breakfast (susu, cereal, roti, jam = kira okay la kan).

Maybe kalau ada sesapa yang ada suggestion for better hostel, they can let me know.

And then

Faizal dan Mirza ni aku suruh diorang balik naik Easyjet dari Paris ke Newcastle, so aku jemput kat Newcastle ja. Tapi… kalau sudah berjalan-jalan tuh, pergilah venture tempat lain. Pergilah Rome! Atau Prague! Sudahlah. Taknak pergi takpalah. Aku pergi sorang-sorang jalah nanti:(

Keke.


7 Responses to “London ke Paris”

  1. mahir says:

    eh oh nak tanya. 21pound tu naik stansted express ke?

  2. mahir says:

    yang bas tu pula.. 10 pound dari stansted direct ke tgh london ke?

  3. Amri says:

    Ya, to both questions.

  4. WaReMoN says:

    wah, Mirza pun dtg?

  5. Mahadi says:

    Hey, pergi sorang2 Prague tu mau buat apa ha!…

  6. Mahadi says:

    mahu berDizzy Daisy kah

  7. Amri says:

    Fariz, ha ah.

    Mahadi… SENTAP!!

Leave a Reply

See also: