Frame per second

Dah tengok video sebelum nih??

Nice eh!! I love it. Sebab lepas upload tadi, pastu terasa mengantuk, so tidak komen panjang. Terus take a nap sampai pukul 10 malam (dari pukul 7).
So esok sambung rakam lagi!!!

Quite nice juga rakam guna 550D. Lens yang aku beli (50mm) dan yang Mahadi bagi pinjam (entah apa ntah) boleh buat effect blur depan dan belakang. Plus kalau dilihat pada video yang sebelum ni, dia dirakam dengan 60fps!

What is 60fps?

Nilaian fps = frame per second ini adalah untukĀ  menggambarkan berapa banyak frame yang ditangkap dalam satu saat. Kadar kebiasaan untuk rakaman video ialah 24fps ataupun 30fps, sebab mata manusia dah rasa laju enough kalau ditunjukkan sebanyak 24fps.

Konsepnya beginilah. Kalau kita lukis gambar atas 10 keping kertas. Dan kita tunjukkan kepada kawan kita 1 keping kertasĀ  setiap saat, tak ke rasa macam slow. Kalau tangan kita pantas dan boleh tunjuk 10 keping kertas serentak, maka kalau kita buat lukisan orang berjalan dalam 10 keping berbeza, so dapatlah nampak macam gambar tu bergerak. Lagi laju, lagi smooth. Tapi upto 24 or 30fps, sudah cukup baik. Kalau 60fps pun, mata kita taklah nampak bezanya.

Jadi apa yang best 60fps??

Bila kita rakam dengan 60fps, kalau gambar itu dislowkan dari 100% kelajuan kepada 50%, rate frame sekarang ialah 30fps which is considered good enough for our eyes. Maka itulah hasilnya. Walaupun gambar dislowkan, tapi korang boleh tengok yang pergerakan masih smooth. Tak macam dalam video aku sebelum ni, kalau dislowkan, jadi gambar pun nampak macam tersangkut-sangkut. Got me??? 60fps is a woohooo!

But more crazy stuff ialah diorang ada juga 1000fps punya kamera. As described dalam video the making of Ford Music Video for American Idol ini. Saat 37 untuk penerangan fasal kamera tersebut.

Skip video di atas kalau tidak mahu tahu detail pembikinan. Terus lihat video di bawah untuk diskusi seterusnya.

So, kalau tengok, right after diorang mula berlari, video dilambatkan dengan sangat lambat! Such a nice effect aite? Tapi tu lah, kalau nak gila lambat macam itu, kenala pulah guna that camera they call Phantom Camera. 1000fps video camera! I’m gonna be super excited if I manage to use that one.

Aku kira, satu saat yang dirakam guna 1000fps boleh digunakan untuk extend kepada 30 saat. Giler detail boleh nampak pergerakan satu saat.

Cuba lihat video Glee – Singin In The Rain/Umbrella, banyak juga part-part yang diorang lambatkan pergerakan air, dan look nice aite.

Cool.

Er.. boleh ajar multidepartment ke kalau balik nanti?? Keke.

Anyway, esok sambung lagi rakam video. BUT, not gonna be ready soon. Saja boh teaser to excite peeps although I know it would be a torture for some people to wait. Hehe.


3 Responses to “Frame per second”

  1. mahir says:

    memang torture byk menunggu fuuuuuu~

  2. Arabella says:

    orang panggil effect blur tu namanye bokeh. (term dlm bhs jepun kalo tak salah)

  3. WaReMoN says:

    yes, popularly known as ‘bokeh’

    anyway, Lutfi, nikon 50mm f/1.4g kt sana murah tak? bleh dpt around rm1,000 tak? kalau ye, aku nak pesan XD

Leave a Reply

See also: