define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); 550D - Pagi Hari di Durham

550D

Sudah ada kategori baru – ‘digital stuff’. Sometimes aku tulis jugak bebenda berkaitan komputer, video editing ataupun benda-benda berkaitan digital yang mampu merubah nerd masa kini kelihatan cool di kaca komputer anda; so masuk dalam kategori ini. Anyway..

Review fasal 550D. Canon 550D atau disebabkan aku punya body berasal dari Jepun, dia dipanggil Canon Kiss X4!

DSLR or not?

Jangan beli DSLR hanya kerana ia trendy dan gambar nampak nice (jeling junior maths yang best). Bagi aku hanya orang-orang yang minat fotografi saja yang perlu beli DSLR. Kalau yang setakat mahu ambil-ambil gambar macam kita-kita ini (termasuk aku), kamera biasa sudah cukup baik. Aku suka kamera Canon personally, tapi kalau mahu kamera biasa yang boleh rakam HD video yang baik dengan harga lebih murah, belilah Sony. Mungkin kenyataan ini tidak valid sekarang sebab aku tak check harga.

Tapi kamera biasa tidaklah sharp dan kalau shaky shaky sikit, mulalah orang-orang akan komplen kalau post di Youtube. Tapi kalau hendak digunakan untuk berjalan-jalan, trip jauh-jauh, bolehlah melenggang sebab boleh simpan kamera dalam poket. Kalau DSLR, kenalah bawak beg kamera yang lebih besar dari beg tangan wanita itu.

DSLR with HD Video Recording

This is the case with me. Aku tidak minat pun fotografi, tapi I’m crazy about video editing. Dan sudah aku buat perbandingan antara merakam video dengan videocamera atau DSLR camera with video; hasilnya jauh berbeza. Disebabkan DSLR boleh tukar-tukar lens, jadi dia punya kualiti lebih baik. Oleh kerana lens ini biasanya mahal, maka kenalah menabung; atau in my case, pergi ke Dundee untuk pinjam lens Mahadi bila hendak merakam video. So, having a generous friend who can lend you his lenses is a bless! And if he LOVES to be the videocameraman himself while you are doing your typical vain pose in front of the camera – that’s an extra bless there.

So let’s go on with a test video. Muka memang nampak tak mandi, so pardon me for that. But check out the sharpness of the video. Walaupun tangan shaking dan bergoyang-goyang, tapi gambar masih sharp.

Ini guna 50mm punya lens. Mari kita review lens! Dan sila note yang aku punya penggunaan terma mungkin tidak sejagat dengan orang-orang yang berpengalaman dengan DSLR ini. Kalau dilihat, dia punya area of coverage untuk video itu sangat sempit. Hafidz (yang rakam) dah dok agak jauh dah tu, tapi still nampak macam dia duduk depan batang hidung.

So kena guna lens lain pulak kalau nak bagi boleh cover banyak sikit (as in boleh masuk seluruh badan etc). Itu nak kena tanya Mahadi lagi untuk cerita terperinci.

So that’s it for now:)


10 Responses to “550D”

  1. Nisa says:

    merujuk kpd video~~ hahahahahahahahaha (^_^)

  2. tulip says:

    “he LOVES to be the videocameraman himself” sbb En.Mahadi tak nak camera dia rosak nanti…hihihi ;)

  3. fatin shahar says:

    yesss..setuju sangat sebab now dah jadi trend pulak semua nak ada dlsr…konon nampak cool kan..

    tapi *cough cough* i’m dlsr user 500d canon xD
    sebab i ada subject photography T.T
    and yess…beg camera lagi BESAR dari handbag
    T____T

    kadang kadang terpaksa sacrifice tak bawa handbag kalau kena bawa camera…sedih kan sedih kann..hehee

  4. Arabella says:

    ada 1000d je..tapi i lak prefer photography dari amik video..tang beg tu dah macam kembali ke zaman sekolah lak rasanye memanjang bawak backpack..huhu

  5. mahir says:

    err..adakah itu satu bentuk tarian?? @_@
    tang kamera.. gambar cantik

  6. slumbergurlz says:

    ni testing kamera + release tension ker?hehe..ade je idea ek;)

  7. boleh kah ku comment begini —> AWAT HANG MACAM ORANG TENGAH HIGH???

  8. abg tra yang malu nak posing says:

    aku rasa keyakinan diri kau menjulang keluar bumbung sejak di sana, feeling-feeling menari bagai depan kamera!!!!!!!!

    matilah!

  9. WaReMoN says:

    ang kena tgk gak 50mm ang pakai tu meant utk full frame ke tak, since camera ang guna sensor size kecil dari full frame. 50mm tu standard human eye view, tp kalu dia jenis full frame, bila letak kt camera ang akan jadi equivalent tu 75mm! which means dia punya view lagi jauh, sbb tu coverage ang masih kecil biarpun camera dah jauh

    kalu nak wider, pakai 18mm or less, tp less than 18mm sgt mahal.

  10. rdniika says:

    you’ve made my dayyyyyyyyyyyy :)) (as for the video)

Leave a Reply

See also: