define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Soul Sister - Pagi Hari di Durham

Soul Sister

I

Er.. ada satu lagu yang aku rasa best dan mahu share.

Tapi terlupa pulak.

Tak ingat.

Takpalah.

II

I talked to my counsellor.

Uh, takyah lah share.

But I’m fine. Seriously I am better.

III

Tadi pergi tengok performance bebudak DULOG.

Syafiqah tanya apa itu DULOG.

Aku pun tak tahu. Balik tadi check, baru tahu. Durham University Light Opera and Musical Group.

Hari tu la, aku kat Elver Riverside. Aku ternampak diorang practise.

Muzikal.

Nah, I’m not crazily into musical.

And I can’t stand those musical film that sings all the time like Hairspray. I’m more mainstream musical. Ala-ala, bila gembira ada lagu happy, bila sedih ada lagu sedih (jeling Zeah yang mengamalkan konsep yang sama). Takdelah bila lapar pun nak nyanyi lagu ‘ais kacang’. Tahu tak lagu tu? Yang ‘susu dan jagung, kacang dan lengkong, air gula berwarna..’. Oh, my version should be ‘susu dan melon, aiskrim vanila’. Keke. Itu untuk milkshake.

Anyway.

Aku gi tengok performance diorang tadi kat Assembly Hall (iaitu berfungsi sebagai panggung budaya, bukan tapak perhimpunan).

Wow. Very nice! Seriously. I even shed tear in one part. Terus rasa Zeah patut tengok untuk shed tear bersama-sama. Keke.

Notis buat Syafiqah: Tu laa. Orang dah ajak dah 2-3 kali. Taknak!

Hehe.

IV

Oh, tahu tak lagu Soul Sister. So, sebagai pengkaji makna yang tidak bertauliah, aku baca la lirik tu untuk fahamkan apa maksud ‘soul sister’. Kerana pada pemahaman umum (melalui pembacaan orang-orang yang bagi jawapan apa maksud soul sister sebab ramai gak yang tertanya), ada orang cakap yang soul sister tu macam kengkawan perempuan yang sehati sejiwa la. Camtu la kot.

Tapi ada takrifan yang menarik. Ada yang cakap soul sister dalam lagu Train tu merujuk kepada orang kulit hitam. Maksudnya dia jatuh hati kat orang kulit hitam. Dan soul tu merujuk kepada orang-orang kulit hitam yang selalu nyanyi lagu-lagu genre soul. Dan juga diorang rujuk kepada lirik ‘So gangster, I’m so thug’ yang menjadi percakapan biasa orang-orang kulit hitam.

I’m kinda prefer the latter interpretation. But seriously I don’t mind either way.

V

Sudah pukul 3.40 pagi. Aku mengikuti piala dunia secara sulit (maksudnya tidak memberitahu Mahadi kerana he’ll go like ‘wot?’). Oh, I haven’t even watched any match yet. Sekadar kelih kelih. Tapi aku masuk juga homepage dan wikipedia world cup untuk tengok ranking.

Teater, muzikal, gym, bola … keke.


12 Responses to “Soul Sister”

  1. WaReMoN says:

    satgi mesti Mahadi comment tulis “wot?”

  2. Kak Nur says:

    Well done, widening your horizons aiih? :)

    Tah yah tgk full time 95 min + 15 min waktu berehat, lama sgt tuh, letak jer satu tab untuk world cup match, tab lain untuk study, movie, blogs etc etc etc. Hehehe, tahu tak jadual World Cup? Ada abg syahmi bagi dalam durham my, if dah terdelete and kalau nak, let me know. By the way, Akak pon dah malas nak tgk, banyak favourite teams main macam hampeh, but saja2 layan2 sementara pecah pala belaja concept econometric, this distraction is indeed, welcome.

  3. am, ur my soul bruddah! huahuahua

    ku sentiasa membayangkan bahwa kehidupan ini adalah sebuah musical. kan sonok if u can just sing n dance ur feelings out?

  4. Amri says:

    yo, brotha!
    nanti aku balik USM jom kita buat muzikal untuk panggung budaya!

  5. Amri says:

    Kak Nur, takpe. Saya tengok result jer. Nanti dah masuk quarter/semi, saya tengok full

  6. yeah, bruddah!

    I’D LOVE THAT!

    tp ku rasa kt USM tu ada dewan budaya, tade panggung2 budaya…

  7. Amri says:

    Lupalah nama

  8. zeah says:

    ahhh… life is like a musical but yeah not all the time… hehehe… bila ko cakap the play was good… aku macam terasa pulak nak tengok… hehehehe

  9. Mahadi says:

    huh… patut la dok p jumpa kaunselor. makin banyak ubah tabiat rupanya… (masih terngiang kata2 ‘Thank God, family aku bukan jenih tengok bola’)

    Wot????

    panggung sasaran + dewan budaya = panggung budaya ??

  10. WaReMoN says:

    Mahadi, apa kaitan panggung sasaran + dewa budaya = panggung budaya tu

  11. Mahadi says:

    kat usm ada paggung sasaran dan dewan budaya, upi ada mension pasal panggung budaya, maybe gabungan kedua2 bangunan tu la kot

  12. blubellbloom says:

    hihihi….:P bukan ku tak mahu, namun kondisi psikologi tidak menyokong. ahh… tapi padan muka aku jugakla, tak dapat menikmati hasil muzikal itu.

Leave a Reply

See also: