define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Bien - Pagi Hari di Durham

Bien

So, rupa-rupanya ejaannya sama macam Bahasa Jerman.

Bien: bi – yen untuk Bahasa Jerman.
Bien: bi – ya untuk Bahasa Perancis, dengan ya itu seperti  ‘yaw’.

Aku dok dengar podcast free dari www.mydailyphrase.com

Dengar dia ajar tanya ‘how are you?’.

Ca va? Sebutannya sa-va.

Well.

Ca va bien : sa va bi-yaw.

Hm.. tetiba aku terperasan. Eh eh. Sa va bi-yaw itu seperti khabar baik (tapi tidak dihuruf ?? kan. Sekadar ?? sahaja).

Ca va tre bien: sa va tre bi-yaw (tre itu bunyi ??????)

maksudnya I’m very well.

khabar terbaik!!!! (walaupun kita tak cakap camni kan)

Merci – ( ????????)

Mekasih.


6 Responses to “Bien”

  1. aLy says:

    ohh payah juga nak sebut..

    bahasa melayu lebih mudah
    olalalalala~

  2. WaReMoN says:

    aku dgr kt rusia diorg ada class belajar bahasa melayu

  3. aLy says:

    owhh ye ke waremon?
    ngee~
    melayu ke indon?

  4. tulip says:

    merci beaucoup: mesi buku

    hehehehe

  5. WaWa says:

    oh. dalam spanish pun ‘well’ disebut ‘bien’.

    how are you? – ¿cómo estás? (informal). kalau formal jadi ¿cómo está usted? – sesuai guna kat conferences, acquaintances, strangers atau org yg lebih tua.

    i’m well – estoy bien. atau estoy muy bien (i’m very well).

    dulu masa belajar spanish, kalau tutor tanya selalu jawab ‘bastante bien’. i’m alright kot (haha) tapi kira maksud dia dalam malay, biasa2 je.

    spanish senang sikit sbb selain huruf2 accent (bermaksud perlu ditekankan), sebutan adalah seperti ejaan. so:

    bien: bi-(y)en
    estoy: es-toy
    bastante: bas-tan-te.
    etc etc..

  6. WaReMoN says:

    aLy, rasanya mmg bahasa melayu..penah masuk paper lagi diorg menang debat dalam BM kt sini

Leave a Reply

See also: