Despicable

I like Jillian. And watch her with the minions of Despicable Me. Sangat comel. Aku hendak seekor!

Empat darjah. 2.53 pagi. Semalam tiada selera. Tiba-tiba teringat ikan temenung yang aku beli dah berapa bulan dah, duduk elok dalam peti sejuk beku. Oh, beli ikan tu waktu Rosmin ada lagi. So, maksudnya … like last October? Oh, more than 7 months? Keke.

Tiadalah ikan temenung yang lebih sedap kecuali ikan temenung yang segar. Biasanya kalau kat kampung, senang dapat sebab rumah aku tak berapa jauh dari Tanjung Dawai. So, ada orang yang jual ikan kot lerah tu yang amik stok segar.

Ikan temenung semalam, aku goreng lepas gaul dengan kunyit dan garam. Oh, pengalaman siang ikan pertama ialah di UK dulu. Tak pernah buat kat Malaysia. Semalam, aku membayangkan ~ apa yang selalunya takde waktu ikan temenung itu biasanya terhidang di dapur. Cis, tak dapat bayangkan. Tak pay attention pun. Cuma bila bersiang sendiri, aku potonglah part bawah mulut tu untuk bawak keluar perut. Pastu dia punya sirip. Pastu ekor. Ok kot.

Goreng dan makan dengan cabai kicap. Ada sedikit baki orange puree yang Rosmin beli dulu, so boh sekali. Ok la jugak. Makan dengan berselera.

Yang paling indah ialah lepas masak, takyah basuh serta merta. Biar dulu kat dapur sampai petang tadi, baru pergi basuh.

Mahu mula fokus baru. Skip sebentar kerja-kerja translate lagu sampai dapat ilham. Mahu mula menulis e-novel. Hm.. kena setup blog dan reka tajuk nih.


9 Responses to “Despicable”

  1. Pingu Toha says:

    Uiks. maw mencabar ku rupanya. HUAHUAHUA

    bagus. ku sokong.

  2. Lutfi Amri says:

    Ha, terpaksa ko boh link kat blog ko nanti. Keke.

  3. rehan says:

    ikan termenung 2 pe???
    kalah chef wan kalo cmni la lutfi amri msk…hahaahah…

  4. Lutfi Amri says:

    Rehan, tak ingat lak apa namanya. Sapa tahu ikan temenung tu dipanggil apa?

  5. ayu says:

    nak tolong jawab kan boleh
    ikan temenung adalah ikan kembung dalam nama standardnya..

  6. Lutfi Amri says:

    Oh ya, betul tu. Thanks Ayu

  7. Pingu Toha says:

    okokok. hang setup dlu. nnti ku sokong dgn menguar-uarkn kepada pembaca ku. ku pn br mula mnulis balik. br nk produktif.

    so, it’s WAR!

  8. tulip says:

    lorr..ikan kembung rupanya… =p

  9. rehan says:

    oooo..kembung rpenye…ingtkn ikan pekasam…hahahaha….

Leave a Reply

See also: