define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Kanak-kanak - Pagi Hari di Durham

Kanak-kanak

I

Tetiba teringat cerita-cerita lampau.

Tetiba teringat balik nama kawan aku – Mior waktu Darjah 1.

Aku pernah cerita kat Hafidz dan Kam. Rasanya tak pernah cerita kat Mahadi. Tapi pernah cerita kat kak aku.

Waktu Darjah 1.

Kitorang belajar BI. So, cikgu suruh la baca something kat perhimpunan. Cikgu suruh aku dan Mior ni baca.

Oh my God. I’m recalling the moment in my head!!

Cikgu suruh aku dan Mior baca kat depan perhimpunan. So, Mior ni separa excited lah.

Suddenly, aku bagitahu pada cikgu.

‘Cikgu, kalau buat dua orang saya taknak’, something like that la. Tak ingat dah exact words. Aku sambung lagi. ‘Kalau sorang-sorang saya nak la’.

I think the teacher asked me again for clarification.

And in the end, aku pun baca menda tuh sorang-sorang di depan pentas.

I’m laughing to this.

I’m laughing to the story of my nephews and niece too. I see them having my attitude sometimes, although I didn’t teach them.

II

Kak aku selalu komplen sebab anak-anak dia tak lap badan lepas mandi.

I was smirking.

Er… and the problem is? Aku gelak bila kak aku cerita sebab I’ve done the same thing. No particular reason, biar jer la air tu kering sendiri.

Hari tu aku balik Malaysia, aku pergi melawat rumah pak sedara aku. Entah macam mana, tiba-tiba pak sedara aku cakap, ‘lepas mandi, biaq ayaq tu kering sendiri,.. sejuk badan’.

I was laughing, sebab aku discover yang attitude ni diturunkan dari generasi ke generasi.

III

Ah.. I miss my nephews and niece.


3 Responses to “Kanak-kanak”

  1. WaReMoN says:

    x basah ka lantai kalau ang x lap badan tu =.=”

  2. Lutfi Amri says:

    Japgi aku test.

  3. mikail islam says:

    Saya berumur sembilan tahun dan sudah berada di darjah empat.Sewaktu saya membaca cerita yang awak tulis di blog,saya dapati cerita bahagian satu dan dua sangat lucu.

    Saya menghormati awak kerana pada umur yang muda, awak ada keberanian untuk bercakap di perhimpunan.

    Awak mesti lap badan selepas mandi!Kalau tidak,kata mak saya,nanti dapat panau:)

Leave a Reply

See also: