define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); 10 things - Pagi Hari di Durham

10 things

Post ini didedikasikan kepada Facebook subscribers. 1 April – 612 followers. 10 April 659 followers. Boleh tahan jumlahnya. So here it goes:-

1) UK

Some are wondering what I’m doing here. I’m studying here. Doing research in post graduate level. Maka sepatutnya habis bulan 3 tahun depan. Tapi it’s a research, people rarely finish it on time. My vision is to finish it on time. But I’ll never know.

I’m expecting high of myself in study. But people’s expectation is scary, if you know what I mean.

2) USM

I was studying in USM. Hopefully, I will be back to USM next year to teach. So, marilah enrol beramai-ramai di USM. Kita boleh buat satu kelab dan buat projek Youtube ini beramai-ramai. Hehe.

3) Crazy schedule

I’m a nightcrawler. Saya berjaga sampai pukul 3 pagi atau 4 pagi atau 5 pagi dan tidur sampai waktu Zohor. Ini adalah jadual yang tidak sihat ya, adik-adik. Sila jangan tiru.

4) Coolness

I’m not so cool in real life. I’m easily cranky when I’m tired or hungry. Hunger especially. I could fight tireness, but not hunger.

5) Translation

I do appreciate all of the respects people are giving. Unfortunately I can’t do all the translation. Biasanya saya translate lagu atas beberapa sebab. Satu – lagu itu bermakna buat diri saya. Kedua, lagu itu popular dan menarik. Ketiga, ada permintaan yang banyak untuk satu lagu. Misalnya macam lagu What About Now, ada banyak juga yang minta.

Oleh kerana ini bukanlah kerja sepenuh masa, dan proses translasi ini merupakan sentuhan artistik, maka kadangkala kerja ini tertangguh atau sekerat jalan.

So, maaflah kalau tak dapat nak terima request dari semua orang.

(Maybe kena buat pertandingan untuk translate kot:)

6) T-shirt

T-shirt yang dipakai itu dicetak di sini. Maka, tak dapatlah saya nak beri pada yang berminat oleh kerana kosnya. Plus, dia ambil masa untuk cetak, saya masih lagi menunggu t-shirt yang ditempah untuk dihantar pada pemenang tempoh hari (Najmah dan Azam).

Dan saya rasa tidak berbaloi untuk dijual. Namun begitu, kalau ramai yang berminat untuk membeli, saya mungkin boleh aturkan untuk dicetak di Malaysia, tapi nak kena tahu dululah banyak mana

7) Editing

Sebagai rujukan, saya gunakan program Adobe Premiere untuk edit video dan Adobe Audition untuk edit audio. Audio track yang saya perolehi berupa karaoke/backing track a.k.a minus-one. Bukannya lagu asal yang dibuang suara penyanyinya. Cara tu tak berapa bagus sebab masih ada bunyi yang akan tertinggal.

Sesetengah lagu (I’m Yours Acoustic, Run) saya minta Aaron Tomberlin tolong mainkan. Ahem, tolong yang berbayar yer, but he does charge me something I can afford, but don’t ask how much.

Untuk sesiapa yang berminat dalam editing video, saya takkan sarankan Adobe Premiere disebabkan program ini sedikit advanced. Cuba program-program lain yang simple dulu. Maybe boleh ambil kelas untuk editing (I don’t know where). Saya belajar dengan cuba-cuba. But well, I’m geeky. So..

8) Travel

I love travelling. It runs in the blood. Saya tidak kisah drive lama-lama juga (given that there’s enough food in the car).

9) Chat

Saya tidak suka online chat. Tapi kalau bertembung di dunia sebenar dan saya bukan sedang lapar, saya tidak kisah untuk bersembang. Bila saya di Malaysia, saya akan berlegar sekitar Taman Lembah Bujang untuk pasar malam atau makan di restoran/gerai. Budak UiTM Merbok, silalah tegur.

10) Reality TV

Saya sangat suka reality tv. Itu sebab saya buat Amazing Race Durham. Dan juga Cardiff, tapi sampai ke saat ini tidak edit. Mungkin tidak akan edit kerana tiada masa.

Buat masa sekarang, saya tonton Survivor, American Idol (tak peduli sapa menang tahun ni. Tapi kalau Crystal Bowesox atau Katie, saya akan happy), Amazing Race, Celebrity Apprentice.

Saya mahu buat reality tv lagi di UK sebelum balik Malaysia. Ada sesapa budak di UK yang nak join???


3 Responses to “10 things”

  1. zeah says:

    aku nak join. Hehehe. Buatlah in june ke apa ke. Hehe

  2. Najmah says:

    aha. nama saya ada di sana. ;P

  3. WaReMoN says:

    kalau ang penat, bukan ke biasanya ang lapar ke..then camna nak melawan kepenatan kalau kelaparan dtg bersama?

Leave a Reply

See also: