define('DISABLE_WP_CRON', 'true'); Cardiff Second Round - Pagi Hari di Durham

Cardiff Second Round

Dah sampai Cardiff.
Sangat penat. Semalam takleh tido. Hari ni siapkan slide presentation dan selepas presentation esok, nak kena siapkan kerja lagi.

Good thing though. I mean, I love the opportunity of presenting in a conference and working hard for other paper. Just been a bit awkward because I have to be busy in other city. Masuk dalam bilik kat sini, aku still buat kerja macam kat bilik. Dan yang tak bestnya internet slow sebab guna mobile broadband dan kawasan ni macam terlindung sikit.

It’s okay if I have to do work in my place or if I go to Mahadi’s house. Nih cam tak best sebab tak cukup kelengkapan. Diorang plak jimat tak buka heater sebab musim panas. Aiyo, UK okeh. Musim panas pun aku siap selimut tebal lagi tido.

Konferens

Conferents is a good experience. Taklah seteruk yang aku sangka. Sit down and listen other people talk about their work. And then getting to know new people.

Sebenarnya istilah akademik ialah ‘networking’. Iaitu berkenalan dengan ahli akademik lain supaya nanti bleh buat collaboration ke, atau mintak review ke. Tapi bleh tak saya tak nak guna istilah nih, Kak Khalidah? Rasa cam tidak ikhlas plak bila berkenalan dengan seseorang tuh.

Tadi aku sempat bersembang dengan Mike. Dia dari Iowa, Amerika. Tetiba aku terus lancar bersembang fasal cerita-cerita US yang aku ikut. Tapi seriously, dek kerana selalu sangat tengok cerita US, asal dengar orang US cakap, aku boleh ikut dan tak rasa janggal. Kalau dengan orang UK cakap.. er.. susah gak oo.

Wales

Tambahan sekarang nih kat Wales. Wales ada bahasa sendiri. Macam Scotland jugak (ye kan Mahadi?). Loghat diorang memang tak berubah, biarlah diorang cakap dengan sapa pun. Yang lainnya Malaysia, selalunya orang Malaysia bleh adjust. Macam orang Kelantan, Terengganu mahupun Kedah (jeling pada diri sendiri) – kalau jumpa orang-orang KL, ataupun menghadiri majlis-majlis formal, terus loghat yang keluar tuh bukan loghat negeri sendiri.

Tapi kat UK. Masuklah tv pun, tetap cakap loghat yang sama. Season baru Apprentice UK, Sir Alan Sugar (Donald Trump versi UK) pernah cakap kat contestant dari Durham ‘sometimes I don’t understand what you say’.

Anyway.. nak kena tido

Esok aku present.
Hope everything is alright.

Amin


One Response to “Cardiff Second Round”

  1. alient mulut besar says:

    good luck!
    I’m having problem ngan org aussie punya accent. Mungkin kak khalid tak bermasalah, dia kan terer =p. Akak memula sampai suruh cashier ulang. Rupanya dia tanya how are you. mesti dalam hati dia menyumpah seranah aku..keke

Leave a Reply

See also: