Award

Award

Mula-mula award dari Nuar (UKM)

Sepatutnya award ini perlu diberikan kepada 10 orang lagi. Tapi atas dasar tak nak share, aku simpan sendiri-sendiri. Lagipun kan ke ader daun padi tu kat keliling logo tu. Maksudnya untuk orang-orang Kedah jer la tu. Oops, orang Kedah celup pun boleh la kan.

Biru

Cakap fasal Kedah, teringat mak aku berbual dengan wa aku. Sepupu aku yang aku panggil kak cik pun ada kat ruang tamu rumah wa aku (dan ayah aku dan anak kak cik aku; perlu ke aku mendetailkan, ish). Lebih kurang macam ni la bunyinya.

‘Tu la.. depa simpan dalam biru’.

Aku dan kak cik tanya, ‘apa benda biru?’

‘Orang dulu panggil almari tu biru’.

‘Oh ya ka? Macam mana eja?’ aku tanya wa aku dengan niat untuk quote dalam blog pada masa akan datang.

‘Tak tau la,’ wa aku balas. So, aku assume ejaan dia sama macam warna biru. So next time kalau aku sebut biru tu, faham la yek. Nanti kang ada orang duk terpinga-pinga pulak macam aku guna perkataan mengkelan (jeling junior cik tutor).

Panas

Dua tiga hari lepas hujan. Hari ni panas lit lit (=panas bebenor = effin hot). Terasa sedikit dehidrasi.

Setahu aku, umat Malaysia ni sebenarnya biasa ja mengadu ‘panas’. Tapi sejak ke UK, aku sedikit kaget untuk mengeluh ‘panas’. Tiba-tiba nanti dikeji. It’s so not fair. Sigh.

Komoditi

Entry ini best. Baca komoditi. Ada pula quote dari He’s Just Not That Into You. So..

Gambar

Tadi mengemas laci. Jumpa gambar lama. Takde scanner, so amik guna kamera digital (hence the quality).

Uh, comelnya aku dulu-dulu:)


13 Responses to “Award”

  1. khalidah says:

    biru….betoi2 sambil mengaggukkan kepala], gerek aka basikal, cam: penyodok sampah….

  2. alien mulut besar says:

    Betui ka biru? awat tak penah dengaq? Biru/Bighu? keke
    Alalalalala comelnye hang masa kecik. Uh, takleh jadi nih. Nnti akak balik kampung nak carik gambar comel jugak *mode takleh kalah*

  3. Lutfi Amri says:

    Kak Dijah, ejaannya memang ‘biru’, sebutan .. conformlah ‘bighu’ kan?

    Haha, saya memang comel. I mean, dulu la.. Sekarang dah berjambang bagai..

  4. WaReMoN says:

    Dah ang xnak cukur, mmg la berjambang..ngaa~~

  5. Mahadi says:

    bagai… (apa)?
    terrorist? he…keji

  6. Lutfi Amri says:

    Mahadi, ini bukan game menyambung ayat!
    sentap..

  7. iNa says:

    wah ..sentap..tepaksa bukak kamus bhs kedah ok..xjumpa jgak..haha

    hmm letak gmbr a.k.a nk puji dr sndri eh..haha..bolehla.gmbar tu cumel.gmbar ok…boleh p audition tom tom bak..=p

  8. Pingu Toha says:

    di tempat ku benda bighu ni disebut cupboard.

    anyway, ko prasan la am..huhu!

  9. ainadz says:

    Nie ader sket nk kongc :
    kecek = pujuk
    ghayup = terlalu laju
    buloq = lapaq sangat
    taboh = belasah
    sakan = hebat

  10. zeah says:

    Wah lutfi senyuman kau dari kecik sampailah ke tua ni… sama eh… hahahahaha…. nak jugak kau mengaku yang kau tu cute… hehe…. aku ingat aku sorang je yg suka mengaku yg aku ni cute… hehehehehe……..

  11. Emmy Hermina says:

    mana ada tomey.. u perasan sorang jek ;-p

  12. WaReMoN says:

    Ang patut buh gambar ‘dahulu’ dan ‘sekarang’..dulu comel2 (ang yg kata, bukan aku ;p) skg berjambang mcm… (Mahadi, sila sambung XD)

  13. Lutfi Amri says:

    Emmy, orang len pun perasan maa..

    Takpe Fariz, aku bukannya mengiklankan apa-apa produk…. So takyah nak boh ‘before’ and ‘after’.

Leave a Reply

See also: