Competitions

I dig out some stuff from the past. And here it goes, a poem entitled ‘Competitions’. Haha. Love this one a lot. It goes way back when I was in high school. Apa sahaja pertandingan yang melibatkan suara, semua aku masuk. Nasyid tak masuk, sebab semedang team perempuan. Takkan tetiba nak menyelit kat tengah-tengah kot (Plus tingkatan 4 dan 5, suara sudah mula berubah, dalam proses adaptasi. ahaks).

I was crazily joining every single competitions. Syarahan, pidato, debat, forum, sajak BM, sajak BI, kuiz etc. Ada satu bulan ketika Form 5, aku ada pertandingan untuk 3 Sabtu berturut-turut, busy ala-ala artis okeh. Actually not because I was damn good. It was SMK Merbok, a rural area school. Asalkan mahu mencapap, memang ada peluang untuk join.

Selalunya kalah. Tak pernah johan, maka tak pernah pun masuk peringkat negeri. One of my friend discover on her own that I inherit this spirit from my dad. I discovered it after SPM. Ayah aku pun camtu jugak, suka masuk pertandingan ini dan itu waktu muda-muda. Menang belakang kira, janji masuk.

And somehow I think that I’ve been having this spirit of just doing it, even though I know that I’m not very good in it. Like doing ‘my’ music, writing sorta ‘literature’, hosting, directing program and stuff. Perhaps I kinda give myself credits for video editing, but other stuff – I just love to try. To be critised is sometimes good.

That is why I kinda feel bored lately. Awal-awal dulu rajin duk jalan-jalan dan buat video log. Pastu buat board game waktu Zeah dan Arni still kat Durham. Now, I kinda have my creativity limited by the surrounding. I tried debate la ari tu. Tapi tak best ar. It feels awkward.

Well, I’ll survive. Bosan-bosan, boleh jer balik Malaysia dan buat satu game untuk bebudak SMK Labu, ye tak? (Wah, ayat ini seperti sangat kaya. Walhal sudah giler overbudget suku pertama tahun ini).

Anyway, here is my poem I created in my Form 5. Aku masuk pertandingan sajak BI sejak Tingkatan 2. Kalah jer. Untuk tahun akhir, aku buat sajak sendiri. Sebab bosan baca sajak orang, dan takleh menghayati. Sebenarnya kombinasi tajuk-tajuk lagu jer. Alih-alih dapat second place peringkat daerah. Ah, those happy moment. Entitled ‘Competitions’

~

It’s a beautiful day
In the season of the sun
Time comes again
And teachers say
It’s got to be you
I know, it’s going to be me
again

And I come here
In front of everybody
I do it again
What a wonderful world

Competition
It’s tearing up my heart
When I take part
Physically I become weaker
thinner
darker

Competitions
I’m willing to fight
Practise all day, all night
You drive me crazy
You make me feel sick
tired
headache
breathless

But if I let you go
If I get down
And say bye bye bye

One day in my life
I will regret it

Competitions
Sometimes
This fragile heart always
cries cries cries
I’m not so lucky
Always being lied
And one more time, fool again

Raindrops keep falling on my head
All night long
Thinking of you, I drive
myself crazy

Life is a rollercoaster
It’s true
Sometimes in joy
Many times in sadness

I know
I just a small, downtown man
Against all odds
In the big, big world
I can’t fight the moonlight
easily
Although I’m now stronger
I have many dreams
But I never have a dream come true
Now all I have to do is dream
Without any hope

Competitions
Still I’m sad
But to give up
It isn’t me
I’ll never stop
Me and my friends
We are the soldier of fortune
We answer the call
We’ve got it going on
Under the same sun

Competitions
If I aim for winning
I will be suffering
If teacher find the talented
I will be disqualified
If friends are bored with me
I still want to be in
If you say nothing at all
Come here again, I shall

Competitions
risky
hard
irresistible

Nobody want to be a loser
But try to be a survivor
Try to be the one

Competitions
You light up my life
Teach me to be brave
To be independent
To be discipline
More than that
To be myself

Take a look at me now
I’m like a bird
That’s flying without wings
Fly over the ocean deep
From coast to coast
Never stop
Never give up
Never surrender
Never get down
There’s no turning back
I keep on rolling

Because I want it that way


9 Responses to “Competitions”

  1. Yla says:

    cumel2…dapat detect beberapa tajuk lagu kt situ…
    am…apa mksud semedang?

  2. stoberyaya says:

    lihatlihat.memang kreatif sejak dulu kala ;))

  3. ayam yg suka menyamar menjadi alien says:

    Yla, semedang tu selalu… hehe

    Aku pun slalu gak masuk macam2 pertandingan masa sekolah dulu tapi bukan semua yg melibatkan suara.. bab nyanyi2 memang aku kantoi! :)

  4. Lutfi Amri says:

    Hang lagi advanced dari aku bab-bab pertandingan. Siap menang-menang lagi kan. Tu la duk pulun suruh hang teruskan debat dulu. Stop pulak. Takpalah, stop debat, terus dapat ______. Kira mantap la tu, ye tak:D

    Saja nak psycho, leh tak;D

  5. Yla says:

    ayam yg suka menyamar menjadi alien,

    TQ…(“,)

  6. zeah says:

    aku pun suka masuk pertandingan2 ni. Aku masuk semua yg ada walau aku tau aku tak boleh menang semua. Hehe. Nasib baik ada menang. Kalau tak, confirm tak reti nak mengalah. Hehe.. Sigh, the good old days!

  7. ayam yg suka menyamar menjadi alien says:

    Hahaha…. sentap siot! Takde maknanya weh!
    Berapa kali je aku dapat …… Ko tetiap sem, wlaupun aktif debat tp tetap…. Ko la yang mantap!!

    Tapi aku teringat masa form 3 aku masuk pertandingan menulis artikel sains peringkat daerah. Bila semua artikel dipamerkan masa Karnival Sains Daerah aku berasa sangat kerdil membaca artikel2 peserta daripada sekolah lain yang ditulis oleh abang2 dan akak2 form 4 dan form 5 daripada science stream. Aku sorang je budak hingusan form 3 yg masuk pertandingan tu.Terus rasa nak cabut artikel aku daripada ruang pameran tu. Nak tau aku dapat nombor berapa? Nombor 4 drpd bbrp belas peserta. Haha, padan muka abang2 dan akak2 form 4/5 yang tulis pasal atom, perang nuklear, sinar gamma, etc. tu tp x menang. Aku yang sempoi2 tulis pasal star wars pun bleh dapat nombor 4. Wakaka.. jahat betul aku! ;)

    Yla, sama2 kasih =)

  8. aHaDa says:

    like the poem.. even tough it just a combination of song titles but it integrate with each other… would like to copy ur piece of work… but don’t worry the credit will be yours….

  9. WaReMoN says:

    Ayam!! Ang suka Star Wars? Bleh la join aku, aku ni Star Wars big fan~ skg tgh membaca novel Star Wars: Darth Maul – Shadow Hunter..yiehaa~~ XD

Leave a Reply

See also: