3 months

[Soundtrack of the day: Jordin Sparks - Shy Boy, I was randomly listening to her album, and eh, this techno song is kinda cool, so here it goes]

Dua tiga hari kebelakangan ni, aku bertegur sapa dengan kenalan-kenalan di Malaysia yang aku jarang-jarang bersembang. Shila dan Kimi cerita fasal diorang punya updates dan tarikh konvo. Aku ingat bulan nih, tapi lepas aku telefon Pidin, baru aku tau yang bulan depan rupanya.

Pastu Ain (x-SMKCFB), Ira (anak murid kakak aku, bekas budak SMK Labu Besar) dan Mahfuzah (debat-USM) tanya-tanya khabar. Tak sempat nak jawab kat Ira sebab connection problem, Mahfuzah plak sebab aku dah tido waktu tuh. Ain tanya fasal PhD.

pondokbas1

So here’s the story for them:-

Dah 3 bulan dah kat UK, semuanya baik-baik belaka. Walaupun namanya musim panas, tapi cuaca kadangkala sejuk.

Hari ni Mahadi (x-SMK Merbok, MSc Physics kat Dundee,Scotland) sampai kat Durham nih, untuk sama-sama turun ke UK menjemput parents aku yang InsyaAllah sampai pada Isnin, jam 9 malam waktu UK.

Pastu konvo hari Rabu kat Brunel University, dekat pinggir London.

Life here is good.

But PhD is kinda scary.

Satu benda yang tak berapa best fasal PhD ialah aku tak tau kat mana aku skarang (takde silibus macam undergrad). Sama ada laju, biasa atau slow. Sure tak laju, tapi harap-harap tak slow. Cukup atau tidak, tu antara benda yang aku tanya pada diri sendiri. Yang okey PhD ni sebab kita boleh ikut kelajuan sendiri pada peringkat awal-awal nih. Tapi sooner or later, kena pick up pace gak. At least supervisor aku banyak membimbing, so okey la.

So ma parents gonna be here for 8 weeks. Balik bulan September. Whoa. Agak lama jugak tu. Aku bagitau kat kakak aku, ‘I ‘am’ nervous, it is like all of the responsibilities is under me, and they are gonna be in UK.’

My sis was laughing, taunting me with, ‘haha, rasakan!’

My write up

New thingy on the right bar. It is called ‘My write up’ box. Recently I’ve been using my blog quite frequently to track back my life – such as, when I moved in to new house when Amirul (my housemate) asked me or referring to my YM session with Kak Ina (Dundee) about how to make sambal; so I want to remind myself of how many write up had I done.

I went to a seminar about ‘Effective Writing of Thesis’, and the coordinator taught me of writing up lil by lil. So, that had been amount of what I had write so far. Hopefully it will motivate me to write up more:)


One Response to “3 months”

  1. You’ve been Tagged. You are to answer the questions I posted at my blog at your blog!

Leave a Reply

See also: