Nama

Cakap fasal nama lagi. Dulu dalam blog waktu kat Brunel pun, aku tulis fasal nama jugak.

Aku call Yasmin tengah hari semalam. Pastu masuk voice mail, aku tinggal la pesanan, ‘This is Amri… [disoroti dengan pesanan]. Dia call aku balik, dia cakap la, yang dia duk mencari-cari siapa Amri. Aku terlupa pulak yang bebudak Ustinov termasuk Kak Nur panggil aku Lutfi.

Kali nih, nama aku dimaksimakan sepenuhnya. Supervisor aku panggil Ahmad, sebab waktu apply dulu dan tanya soalan, biasanya aku akan tulis first name dan last name. Jadi aku boh Ahmad dan nama bapak aku sebagai last name (sbb takde surname kan), Ramli. Jadi dia panggil aku Ahmad la. First time la orang panggil aku Ahmad. Eh, tak, dulu kat Brunel ader gak orang panggil, tapi disebabkan contact time aku dengan supervisor aku lebih banyak, terasa la kesannya.

Aku tulis laporan 2 bulan aku hantar kat supervisor, nama aku sebagai Ahmad Ramli. Aku tunjuk kat Amirul, dia terpelik seketika. Sapa ‘Ahmad Ramli?’ Dia tanya.

Tadi pun aku suruh Kak Nur tolong check surat aku. Aku cakap, ‘ha.. cari Ahmad Ramli yek Kak Nur’, sebab walaupun aku boh nama penuh, tapi diorang still amik nama first dan last jer.

Oh, tak abis lagi. Andros panggil aku Lut (dia awalnya ingatkan ejaannya Lud). I wasn’t having fun when I grow up for having a long name; terutamanya time nak isi borang OMR dan kena hitam hitam tuh, giler orang lain dah abis, aku tak abis lagi. But I started to enjoy interchanging my name and do alert of people calling Ahmad, Ahmed, Ehmet (Kak Nur, bukan Mehmet ek), Lutfi, Lut, Amri, Emri(Tahir punya sebutan bunyi Em sikit), Am; termasuk panggil aku dengan nama bapak aku  -  Mr Ramli.  Belasah!


8 Responses to “Nama”

  1. khalidah says:

    go’ to call u Ahmad..sounds nicer :)

  2. mahadi says:

    Where’s Upi? Your virgin nickname.
    Er..whaddabout Mat? Or Mad? Instead of Ahmad, come on, kampung boy lah.

  3. KakWan_Bristol says:

    masa Yazmin dtg Bristol, I kept on addressing u as Lufti..hehhe…and she will betulkan..Lutfi la…hahaha…I think, Am will be more easier for me..hehehe…K.wan mmg slalu ade problem dlm pronunciation nih..dulu slalu tertukar janggal & ganjal..janggil & ganjil…pasai apa pun tak tau…huhu…

  4. Lutfi Amri says:

    Kak Khalid, you can try.. (keji sebenarnya nih)

    Aiseh Mahadi, aku lupa giler nama itu ketika menaip semalam (Sentap).

    No Mat nor Mad okey. No one call me with that name so I dun hav to write it.

    Kak Wan, boleh-boleh, pilih yang paling mudah. Ada banyak tuh boleh pilih:)

  5. Emmy Hermina Nathasia says:

    haha its fun reading it.

  6. by the way, I appreciate very much if u add my father’s name kat my link tu= Shahrill Ramli can or not? Im very much that name these days =)

  7. awin says:

    Am~!

  8. Pelawat says:

    “I wasn’t having fun when I grow up for having a long name; terutamanya time nak isi borang OMR dan kena hitam hitam tuh, giler orang lain dah abis, aku tak abis lagi.”

    lol.

Leave a Reply

See also: