Cookin’

I’m gonna move out from university accommodation soon. Aku memang dah cadang sejak sebelum sampai lagi itu hari, yang aku nak duk dalam uni sementara ja. Sebab parents dijangka datang. Tiket-tiket suma dah beli dah untuk parents aku, but I should say here that kalo takde aral, sampai la diorang kat sini.

Mom’s condition kinda fine and not. Sometimes okey, sometimes dizzy. So, I told her, ‘don’t worry ma, if you feel like you are not well enough, we can cancel it and I will just get the refund’. Surely la dalam BM. Mom cannot speak English. But my dad suprisingly catching up lots of English words more than I know. Ari tu, dalam sesi cuba-cuba speaking, ayah aku dapat tangkap 2-3 perkataan BI yang aku tak tau dia tahu. That’s a good thing. But just so you know, waktu aku Tingkatan 4 dan 5, me and my friends (Mahadi, that’s including you!) used to gossiping in our broken English because kononnya nak practise, but mostly because I don’t want to let my parents hear about us talking about girls and stuff (my friends used to hang out in my place).ayammasakmerah

Putri (Durham) dah demand housewarming party. Haha. Aku okey jer. Bleh la masak benda-benda yang aku sedia tahu. Kelmarin dulu masak ayam pedas. Rentetan bertanya Kak Ina (Dundee) fasal berapa bijik cabai kering nak bubuh. Erm.. agak jadi lah jugak kot. Aku bagi 3 bintang dari 5. Tak superb, tapi untuk perut yang lapar, sudah cukup sedap. [Gambar di sebelah, Kak Nur tukang pilih gambar terbaik. I showed her 2 pix, and she chose the best one to display]

Semalam bersembang dengan Putri, Kak Nur dan Hairi. Aku cerita la fasal pengalaman masak aku di Brunel dulu. Aku goreng ayam. Aku tunggu lama sikit, tojoh-tojoh dengan pisau, macam dah masak. Tapi apsal takder kaler kuning macam slalu mak masak ayam. I wonder. At that time la. Lepas beberapa hari lepas tu, lepas sembang dengan mak dan kak aku kot webcam, baru aku tahu yang aku tak boh kunyit. Oooh, kena boh kunyit ke kalau nak goreng ayam? Ingatkan kaler kuning dia tu natural. Ketika itu, baru la aku teringat yang mak aku pernah boh kunyit kat ikan dan sebagainya. Ingatkan saja-saja boh bagi tak hanyir. Terasa sedikit ‘bimbo’ macam Paris Hilton plak.

Pastu Kak Nur dan Putri cakap fasal nak buat cekodok. Aku kata, er.. aku tak tau buat. Tapi kemudian aku terbayang, ah, lenyek-lenyek (slalu tolong kacau mak aku masak kecik-kecik dulu) pastu boh tepung. Jadilah kan. Walaupun pada saat ini aku tertanya, tepung apa ek? Pastu Putri tambah, ‘hah, jangan lupa boh gula pulak, nanti you ingat rasa manis tu datang dari pisang’. Damn, I was exactly thinking of that. Kena boh gula ke??


3 Responses to “Cookin’”

  1. Emmy Hermina Nathasia says:

    talking about cooking ni, my bro pun dah pandai memasak tau. ye la macam am, dah dok sana tu, terpaksa la belajar… kalau tak kebulur atau rindu kat masakan msia. emmy sendiri pun tak tau g memasak tau, adik dah potong line! macam mana nih??? lambat la kahwin nampaknya… hahaha…

  2. huza says:

    ooo,slalu gak korg bergosip mase skolah dlu yer!mengalahkan perempuan.mesti aku pun termasuk skali dlm gosip2 liar tu,hahaha…

  3. mahadi says:

    Huh…ape kes. Cite hal rumahtangga kt dlm blog ni. “I was young, I need the money.”

Leave a Reply

See also: