Blender

Semalam baru beli blender baru. Dari Argos. 9 pound.

Hari ni nak try buat ayam masak pedas. Abg Tra (Bristol) dan Kak Syifa (Durham) dah petua camna nak buat sambal. Boh cabai kering, bawang etc. Kak Syifa cakap rendam dulu cabai kering tu bagi lembut.

Aku pun gi rendam tadi. Tapi tetiba aku tertanya-tanya.. berapa batang cabai kering yang nak dibubuh?? Aargh.

Time-time nak tanya fasal makanan nih, takdelah pulak orang-orang yang berkenaan. Tetiba ternampak Kak Ina (isteri Zahiruddin. Zahiruddin dulu skali BTN ngan aku, dulu Bristol, skarang kat Dundee). So:-

Amri: kak ina

Azlina Zainul: ye

Amri: kalau nak buat sambal, satu bijik bawang besar, kena boh berapa batang cabai kering?

Azlina Zainul: pedas x cili tu?

Amri: er.. entah?

Azlina Zainul: x pernah guna sblum ni ?
Azlina Zainul: masak utk brapa org?

Amri: sorang ja
Amri: tak pernah masak sebelom ni
Amri: ooh, cili tu ka.. entah. tak tau lak pedas takat mana
Amri: biasanyalah berapa batang cabai kering?

Azlina Zainul: 5 ok la dah tu
Azlina Zainul: bwg utk am sorg, separuh pun ok dah

Amri: oh ye?

Azlina Zainul: bwg putih dlm 3 ulas

Amri: ok
Amri: thanks kak ina

Azlina Zainul: kalau nk buat sebijik, boleh gak, lebih nanti simpan peti, bila nak makan sambal, panaskan je la

Amri: ha ah

Azlina Zainul: jgn lupa blend dgn air dlm 1/2 gelas air
Azlina Zainul: hehehe
Azlina Zainul: kak ina buh sos tomato sikit, nk bg masam2 gitu
Azlina Zainul: 1 sd besar sos, ok je
Azlina Zainul: selamat mencubeeee

Amri: thanks kak ina

Azlina Zainul: no prob

…. disimpan dalam blog untuk rujukan masa depan


3 Responses to “Blender”

  1. khalidah says:

    dah maju….:)

  2. ina says:

    Kalau ada video am demo buat sambal, ok gak..hehehe

  3. Lutfi Amri says:

    Kak Ina, kalo saya duk rakam video waktu tgh buat sambal, pakai tak jadi laa sambal tuh. Hehe

Leave a Reply

See also: