Writing

Yeah Awin, Holly Kennedy! Influenced by the character I supposed (Refer to Awin’s comment on Heart. Holly Kennedy ialah watak utama dalam novel P.S. I Love You, novel yang telah difilemkan)

Some friends start worrying of what I wrote in Heart. Aku baca balik. Hm.. kinda amazing. I was impressed with my own post (that’s lame!).

Those are the things that keep interchanging that redefined the state of mind

Ayat yang aku taip dalam Heart. Uh, camner aku bleh terfikir untuk keluar ayat agak berbunga cam nih? Aku pun tak tau. Kadang-kadang menulis ni ader pengaruh yang pelik. Kalau waktu tertekan, tension, tak berapa gembira, waktu tu la idea keluar menyimbah-nyimbah. Waktu tu sangat enjoy menulis. Macam tengah high pun ada bila menulis. Sebab lepas abis tulis dan baca balik, aku kengkadang terfikir – aku taip benda nih ke sebelum nih? Kalau mood tengah baik, pemilihan perkataan pun hampeh. Idea menyimbah? Ouch. I know that ‘simbah’ is not the right word.

Writing is always my passion. Dulu kalau waktu sekolah rendah, aku kena isi cita-cita dalam buku laporan tahunan. Aku masih ingat lagi, dalam buku laporan, yang tak pernah miss ialah guru. Waktu Darjah 1, aku pernah tulis ‘polis’. Polis? Ahaks. Tak sangka aku pernah ada motivasi sedemikian rupa.

Tapi orang pernah tanya waktu kecik dalam Darjah 4, nak jadi apa? Aku pernah cakap, nak jadi penulis. Sebab aku minat giler kat buku Enid Blyton. Darjah 4, aku pernah menulis satu cerita. Macam cerita penyiasatan sebab terpengaruh dengan 5 Sekawan, 7 Penyiasat etc. Tebal gak la. Tapi sayangnya hilang.

Lepas tuh aku dah mula hilang minat untuk menulis. Sekarang nih, nak tulis satu cerpen pun susah. Disebabkan gaya penulisan aku dah tak proper, penuh campur aduk bahasa pasar dan rojak. Hmm..

But let me dare myself to write some short story. Dan aku buka pada sesapa yang terasa nak melihat camner aku tulis cerpen, bagi satu situasi atau tema atau persoalan. Aku cuba tulis based on that. In proper writing. I dunno whether I can still write, but let’s see..

[So leave the comment down here and I try to write based on ur thoughts of theme, issues etc]


4 Responses to “Writing”

  1. awin says:

    i thought so! saya tgk movie tu dulu, then x puas hati sbb x brapa paham jalan ceritanya. pastu, saya pun baca la novel dia. finished in a day- book freak! ya, i know that. that’s why, apa yg am cakap macam familiar je.holly she’s brave bcos she was scared..

    write a short story? wow, u’re great if u can do that. i never succeed, i know i’m a good reader,but not equal in wrinting.tend to write a story that flow like a straight line. tried, but gave up! :(

    it’s my dream to write about relationship n life-
    about how God made us meet people we need, not who we want, and lost the people we treasure but not the people we hate.
    one will hurt you, so that another will heal.
    one will leave you, so that another will pick you up.
    a broken heart is a perfect heart, if it survived and chased the ghost of loneliness away.

    why don’t i write? hm,dunno whether this word word existed, but i’m plot-dumb! lol~!

    ps:i’m reserving my 3 thumbs up for u, if u can write a short story…. :p sorry, long comment! i know u like it. :D

  2. Lutfi Amri says:

    Yeah, I like the long comment:)
    Nah, the book is better. I only watch the movie halfway, sebab banyak sangat dia ubah jalan cerita. I kinda feel betrayed.

    Hmm.. Kinda good issue u gave me. Let’s see what I can do about it

  3. awin says:

    Aku baca balik (komen saya di atas). Hm.. kinda amazing. I was impressed with my own post (that’s lame!) – haha..
    well, dah tulis belum ceritanya?

  4. […] lah dalam post blog aku tahun 2008, mula plan untuk tulis something. Lepas tu  akhir tahun tu la aku start menulis. Kat Durham best […]

Leave a Reply

See also: