Wednesday

Soundtrack hari ini: David Cook – Always Be My Baby (American Idol Studio Version, cover of Mariah Carey song. Not into Mariah, but David sung it very nice)

Wednesday (yesterday) was a busy day. Perjumpaan mingguan aku pada setiap hari Khamis, maka hari Rabu ialah hari untuk aku all out supaya aku bleh bawak something untuk ditunjukkan pada supervisor aku. He gave me some credits last week for the work I done, I don’t think it will be the same this week.

Minggu ni aku banyak habiskan masa untuk deal dengan C++.

[Perbincangan dengan istilah bahasa pengaturcaraan bermula]:
C++ nih bahasa pengaturcaraan yang dah lama develop. Masalahnya, berdasarkan pemerhatian aku, apabila bahasa ini nak dikembangkan supaya boleh menyokong benda benda baru macam string, compiler dah mula buat kerja masing-masing. Sesetengah compiler macam JFE menyokong string dalam C++ hanya dengan include string.h pada awalan. Tapi Turbo C++ tak sokong pula. Kelemahan JFE pulak ialah ia akan hang bila menggunakan terlalu banyak memori.

Disebabkan dahulu memori ni sikit, tak macam sekarang, maka compiler menyekat daripada menggunakan banyak ruang memori. Yang peningnya, aku tak tau nak amik compiler apa. Turbo C++ Explorer, yang dikeluarkan pada 2006 dah mula mempunyai komponen-komponen yang berlebihan dan menyokong visual editing. Bak kata Mahadi, ‘tarik-tarik je’.

[Perbincangan dengan istilah bahasa pengaturcaraan tamat]:

Last-last aku bertukar kepada MATLAB. Tu la kan, kalo tolong orang, Allah balas balik. In this case, agak cash la. Kawan Abg Tra nih tanya soalan fasal Maths. So, aku try la tengok-tengokkan.

Pastu dia bagi MATLAB code. Aku baca-baca baru la aku nampak dari code dia benda yang aku tak tau guna, tapi sangat berguna untuk aku punya kerja. So, tadi duk merangkak la belajar.

Updates:
Sakit gigi aku datang dan pergi.
Bibir semakin kering, esok kena gi cari lip balm.
Other than that, aku agak sihat. Yang pentingnya sihat kepala otak dan emosi. So, okey jer;)

seagullPenting nih kena tulis sini. Sebab pagi tadi Nasuha (Master Bio USM) tanya, ‘apa citer’. Aku balas dengan ‘pagihari.solarstreak.com’. Abg Tra nak jual kamera lama dia kat aku (hasil dari baca blog aku yg kamera aku problem). Yer Abg Tra, kamera itu masih baru, tak sampai setahun lagi, tapi lama berbanding kamera baru Abg Tra. Pastu Kak Khalidah pun cakap, ‘hang nak pergi jumpa dr lagi seminggu kan? So … (diisi dengan kata-kata nasihat)’. Pun sebab baca blog. Uhh, mudahnya kehidupan. Tak perlu cakap/taip panjang2. Sekali harung sudah cukup… Haha

[Gambar: Seagull atas bumbung. Mahadi amik waktu kat Dundee itu hari. Memang banyak Seagull kat Dundee. Subuh-subuh, takde ayam berkokok, tapi Seagull yang menguak-nguak. Seagull menguak ke? Berkicauan macam tak kena jer..]


5 Responses to “Wednesday”

  1. khalidah says:

    penyegan… :)

  2. mahadi says:

    kamera yg nk dijual tu lama yg biasa kan..ok takpa.
    em..gmbar seagull untuk tatapan kak nur yg selalu tanya khabar seagulls dundee setiap masa.he…

  3. tra says:

    seagull menyengull?ahaks

  4. Emmy Hermina says:

    yang cakap tang seagull tu i faham, yang lain i tak paham

  5. huda says:

    dah lama tak jenguk…lawa la header^_^

Leave a Reply

See also: