Pisang

I don’t eat much fruits. Bukan tak suka. Malas. Bak kata Kak Khalidah, penyegan.

Tapi oleh kerana pemakanan seimbang itu penting, jadi aku memilih untuk makan pisang kat UK. Bukan la sebab suka sangat, tapi sebab nak bagi mudah lawas. Kalau kat Malaysia, beli nasik kat kafe ada sayur, so tak makan la pisang. Kat UK, sayur kena masak sendiri (atau kalau Kak Nur makan sekali, dia masak, tapi takkan nak gi mintak sayur tetiap hari, ye tak?)

Peringatan kepada diri sendiri, biarlah abis duit sikit beli pisang berkualiti tinggi, dari pisang Tesco Value, sebab pisang Tesco Value cepat rosak. Pisang Organic Fun Bananas Disney (for Tesco) lebih baik. Disney sampai ada label kat pisang, jangan tak tahu pulak.

Kenapa pisang? Sebab pisang senang dimakan. Kalau buah lain macam epal, kena kupas. Kalau tak kupas, ader lilin etc. Lagipun epal tak sedap kalau tak kupas. Kulit dia tak best. Maka, buah-buah yang perlu dikupas menggunakan pisau, aku tak beli. Tapi kalau orang tolong kupaskan, aku makan la:)banana

Teringat sorang kawan aku kat Malaysia yang tak makan sayur/buah dan perbualan kitorang sebelum dan selepas aku keluar dari tandas.

‘Weh, biar aku masuk dulu, aku nak buang air besar nih,’ aku cakap. Dia macam kalut untuk sesuatu jugak so dia pun macam nak berebut masuk.

‘Nanti lama pulak,’ kawan aku cakap.

‘Takdelah,’ dan aku masuk. Sejurus selepas tu aku keluar.

‘Ko berak buang air besar ke aper? Apsal cepat sangat?’ kawan aku tanya.

‘Hah, berak buang air besar perlu lama-lama ker?’

Moral of the story: Makanlah pisang kerana pisang mudah dikupas!


10 Responses to “Pisang”

  1. khalidah says:

    ya i know u easily addmit that u r penyegan but try to alternate banana with strawberry, mulberrry, apricot, raspberry..
    or take raw vegetable (salad) ie, arugula, butterhead, curly endive, radiacchio, oak leaf, carrot, and lot more that does not required knife. :) cheers

  2. Lutfi Amri says:

    i know the fruits that u just said (except mulberry) but arugula, butterhead, curly endive, radiacchio, oak leaf..
    no idea lady!

  3. nuar says:

    pisang????

  4. tra says:

    ok, first time hg tk gune gune duit utk justify something, slalunya mesti ada ayat2 macam ‘pisang tesco murah skit, kalau convert duit msia murah lagilah nk beli’ hahahaha.

    aku pn makan pisang, n khalidah , aku pn tk tau apa jenios sayur tuh.mhahahaha

  5. khalidah says:

    paham-paham….
    tak pa, nanti aku post kat blog aku mengenai sayuran yg senang diperolehi kat UK…orait :)

  6. Lutfi Amri says:

    Kak Khalidah mengalahkan orang duduk UK..
    Ish, nih kalo dah duk US nanti nih lagi laa..
    Bukan setakat istilah buah-buahan dan sayur-sayuran jer… (sambung dengan ayat keji.. ahaks)

  7. tra says:

    khalid, jangan mimpi shah dulu menjadi kenyataan pasal ko dh ler…ahaks..hot hot.muahahahaha

  8. mahadi says:

    la…dah jd ruangan keji-mengkeji plak

  9. Kak Nur says:

    Khalidah…
    Same goes with me…I have no idea what kind of veggies you are talking about…takper Lutfi..let’s hunt for them while we are in London!

    Ehm…you are going to USA! Wow!Do come here and visit us later!

  10. khalidah says:

    terpaksa aku keji balik… huuhuhu…
    apa salahnya kalu istilah lain yg aku belajo kat US nanti… bukan kah hampa (AM & TRA) suruh aku membesar dengan cepat.. so dun be surprise ok..
    Kak Nur: Insya Allah kalu ada rezeki saya…
    Mahadi: keji megeji nih memang hobi AM & TRA, especially bila bab bab yg they know that i can’t say any’
    AM:suppose u d one yg kena keji not me…it is your blog!waaaaa

Leave a Reply

See also: